To je to što me zanima!

Udri na građane: Oni gomilaju gubitke, a mi to sve plaćamo!

Voda će poskupjeti od 10 do 30 posto za kućanstva ako se to dogodi - poručio je Ivan Jukić, predsjednik Udruge vodovoda i kanalizacije koje okuplja lokalne opskrbljivače...
Vidi originalni članak

Naknada mora porasti. Čeka nas tri milijarde iz EU fondova i taj novac će ići isključivo za razvoj, smanjivanje gubitaka i osiguranje pitke vode. To je bilo obrazloženje ministra Tihomira Jakovine prije tri godine.

Građanima je svaki kubični metar vode tad poskupio za 1,5 kuna, a mjesečni račun za prosječno kućanstvo 30 kuna. Sada prijeti opasnost da od prvog dana 2018. godine voda opet poskupi jer novac nije iskorišten za sanaciju gubitaka. Čak 132 tvrtke koje isporučuju vodu imaju prosječne gubitke vode od 49 posto.

Od svakih 1000 litara koje iscrpe, zbog loših cijevi izgube 490 litara, a građanima isporuče 510. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je od početka sljedeće godine odlučilo primijeniti odredbu koja je već odgađana sedam godina zaredom. Naknadu bi isporučitelji vode trebali plaćati prema količini vode koje su iscrpili, tj. za svih 1000 litara. A oni su u tom slučaju odlučili sve preliti na građane.

- Voda će poskupjeti od 10 do 30 posto za kućanstva ako se to dogodi - poručio je Ivan Jukić, predsjednik Udruge vodovoda i kanalizacije koje okuplja lokalne opskrbljivače.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ljut je jer proteklih godina nisu dovoljno korišteni novci EU da se gubici smanje. Iako se neslužbeno naveliko govori da će morati još jednom, za godinu dana, odgoditi primjenu odredbe, ministarstvo nam u odgovoru to nije potvrdilo.

- Do poskupljenja vode neće doći - decidirano tvrde i iz Ćorićeva ministarstva, ali i dodaju da dosadašnje odgode nisu dale rezultat.

Kažu da će spremiti za sljedeću godinu poseban novac za smanjenje gubitaka. Ćorić obećava i da će razviti posebne modele kako bi stimulirali one koji više ulažu u sanaciju i imaju manje gubitke.

Idi na 24sata

Komentari 114

  • biberrr 10.09.2017.

    Nije to tako samo sa vodom,isto je i sa strujom,plinom,benzinom.... Političari svjesno uništavaju ovu državu i ovaj narod,zauzvrat uzimaju pinkicu ispod stola.

  • miki8787 08.09.2017.

    Prelazim na pivo

  • biberrr 08.09.2017.

    Nenarodne vlade koje nas vode već 30tak godina,stanovništvo ne interesira. Čine sve što mogu da nam ogule kožu. Struju kupuju od privatnih vjetrenjači 50% skuplje,vode gube 40% zbog loših starih cijevi,sad će graditi LNG terminal iako znaju da je taj plin 30% skuplji od ruskoga itd.itd. Sitnozubi će sve platiti,a sve čine da od vlasnika nekretnina naprave podstanare u vlastitim nekretninama. Uvijek sam bio antikomunist,ali danas moram priznati da je ono bila narodna vlast za razliku od ove demokratske vlasti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare