To je to što me zanima!

Udruga franak: Počela je buna zbog divljeg tečaja 'švicarca'

Udruga građana Franak “dignula se na noge” jer su se mnogima rate kredita u nekoliko godina doslovce udvostručile, a glavnice narasle za više od 40 posto
Vidi originalni članak

Podivljali švicarski franak koji je dosegao 6,51 kuna na muke je stavio tisuće građana kojima su u samo nekoliko godina rate porasle i 65 posto. S obzirom na to da Hrvatska narodna banka i dalje “brani” kunu prema euru, ali ne i prema švicarcu, građani su odlučili uzeti “sudbinu u svoje ruke” i osnovati udrugu Franak. U desetak dana već je privukla 500-tinjak članova u nekoliko gradova, a zasad se okupljaju na neformalnim kavama i dogovaraju strategiju. Riječki koordinator udruge Tomislav Prpić kaže kako razmatraju i moguće tužbe, a na stranicama udruge piše da će tražiti i mogućnosti konverzije kredita u eure i kune prema povlaštenom tečaju. 

Iz Hrvatske udruge banaka rekli su da se građani mogu udružiti i u okviru zakona štititi svoja prava. 
Samo zbog razlike u tečaju, onima koji su primjerice sredinom 2007. podignuli stambeni kredit od 700.000 kuna, do danas je glavnica, zbog ojačalog franka, veća za 300.000 kuna. Konverzija kredita u eure im ne odgovara jer po sadašnjem tečaju duguju 1,03 milijuna kuna, što je za 40tak tisuća eura više nego su posudili.    

Idi na 24sata

Komentari 64

  • tomo-jurak 08.08.2011.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • Neno1980 01.08.2011.

    to je smo dokaz stabilnosti naše kune, slušajući našu Vladu kao da postoje dvije Hrvatske ona u kojoj živi Vlada i pojedinci i ona u kojoj živimo mi.

  • perozdero123 31.07.2011.

    Što rade naši domaći menadžeri u najvećim bankama u stranom vlasništvu (Luković, Prka, Radaković, itd.)? Da li su bitnije još veće šesteroznamenkaste plaće i bonusi zbog stalnog rasta dobiti banaka ili deseci tisuća poštenih građana koji ne mogu, a žele uredno vraćati svoje kredite. Gdje je nestao "fair play" odnos?

Komentiraj...
Vidi sve komentare