To je to što me zanima!

Udruga: Zaustavimo femicid!

Kako ističe udruga Domine, žena nije vlasništvo, niti posjed muškarca, te ima pravo prekinuti vezu i iz nje izaći bez rizika po svoje zdravlje i svoj život
Vidi originalni članak

Splitska Udruga Domine je u izjavi za javnost nakon današnjeg surovog ubojstva žene, zaposlenice u prodavaonici, pozvala da se zaustavi femicid, muško nasilje nad ženama, ističući da hrvatski kazneni zakon ne poznaje femicid kao zločin počinjen prema ženama i intimnim partnericama.

"Svaka žena ima pravo na sigurnost i zaštitu, a svaki zločin treba biti prepoznat i primjereno kažnjen. Hrvatski kazneni zakon ne poznaje femicid kao takav i zločini počinjeni prema ženama i intimnim partnericama nisu kao takvi ni na koji način kvalificirani i sankcionirani", navedeno je u izjavi splitske udruge.

"Prema podacima Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u razdoblju od 2016. do 2018. godine u Hrvatskoj je ubijeno 46 žena, od toga njih 39 su ubile njima bliske osobe. U odnosu na 2018. godinu, broj žena ubijenih od intimnih partnera porastao je za 50 posto. U 2020. godini od 36 ubojstava žena 14 ih je djelo femicida! Femicid je zločin iz mržnje prema ženi", poručuju iz udruge Domine.

U 80 posto slučajeva femicidu prethodi nasilje, popraćeno prijetnjama smrću i seksualnim zlostavljanjem u vezi. s najnovijim slučajem ubojstva žene u Splitu gdje je počinitelj ušetao s oružjem na njezino radno mjesto i ubio je, pokazuje da žene nigdje nisu sigurne i da je društvo nemoćno zaštititi ženu od muškog nasilja. Zato Domine zahtijevaju da se hitno ozbiljno i odgovorno pristupi programima prevencije i zaštite žena od muškog nasilja i nasilja u obitelji te da se femicid kao takav prepozna i zakonski tretira kao ubojstvo nastalo kao zločin iz mržnje prema ženama!

"Vjerujemo da progovaramo u ime brojnih žena, ne samo u Splitu, kad kažemo da smo pune ispremiješanih osjećaja tuge, ljutnje i bijesa jer je još jedna žena smrtno stradala zbog toga jer je neki muškarac umislio da ona pripada njemu i da je njegovo pravo presuditi joj zbog postupaka suprotnih njegovim očekivanjima. Izražavamo sućut i podršku djelatnicama i djelatnicima trgovine u kojoj se zločin dogodio te želimo vjerovati da će im od poslodavca biti pružena sva potrebna podrška", ističu. Pozivaju građanke i građane Splita i diljem Hrvatske da ime se pridruže u osudi zločina nasilja prema ženama s porukom žena svijeta: Ni jedna više - ni jedna manje! #ŽeneSplitaZaSveŽeneSvita", navodi se na kraju priopćenja.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Gljivac 01.12.2021.

    Društvo se treba zapitati koliko je ono tu krivo.. -->U problematičnoj vezi to društvo uvijek i uvijek vidi ženu kao žrtvu i često dovodi muškarca u bezizlaznu situaciju.  Kriv je apriori...... Muškarac je osobito ucijenjen djecom koju redoviti gubi iako je možda savršen otac. Pojavi li se u Centru za socijalnu skrb gledaju ga kao zlostavljača, bez pitanja. Kad se pojavi na sudu gledaju ga kao kriminalca od kojega treba zaštititi žrtvu. Okolina ga gleda kao jači spol- lako će on. A on je u stvari slabiji spol... Ne postoji psiholog, terapeut, sigurna kuća..... za muškarca. Alkohol je privremeni spas koji brzo vodi do  psihijatra. On ga nakrca tabletama od kojih ubrzo shvati da je alkohol ipak efikasniji....... Uskoro ostaje sam sa flašom. Niti čaša mu više ne treba......

  • i.hun 01.12.2021.

    Zašto ste licemjerni? Uvodite rodnu ideologiju, nema muško-žensko, a u isto vrijeme tražite veća prava za "žene". Zašto jednostavno ne osudite svako nasilje bilo prema kome?

  • prokurator 01.12.2021.

    bezbroj je slučajeva rastave, oduzimanja djeteta itd koji su za muškarce trauma i psihološki pakao. ali ni to, niti išta drugo nije opravdanje da se ženi oduzme život!!!!!!!!! zato podrška prosvjedu!

Komentiraj...
Vidi sve komentare