To je to što me zanima!

Uginuli dupin tjera turiste: Još nitko nije odnio lešinu iz mora

Službe još nisu uklonile tijelo dupina koje se nasukalo kod Primoštena, a onda ga je odnijelo more. S Veterinarskog fakulteta poručili su da više po njega ne dolaze
Vidi originalni članak

Čitav tjedan je prošao, a lešina dupina pokraj Primoštena je i dalje nezbrinuta. Tijelo 300 kilograma teškog morskog sisavca zamijećeno je još prošlog utorka, kako pluta 50-ak metara od obale. Dva dana je plutalo, a onda ga je more nanijelo do obale u mjestu Bilo kod Primoštena. Dan kasnije, promijenio se vjetar i odnio ga na drugu stranu mjesta. More ga je izbacilo na obalu, pred kuću naše čitateljice Marine Alviž.

- Kod nas ga je more izbacilo u petak. Već tada je bio u raspadajućem stanju. Galebi su s njega trgali kožu i meso, a sada se već i njima gadi. Susjedima turisti bježe, a mi od nesnosnog smrada ne možemo izaći na terasu i moramo držati sve prozore zatvorene - priča nam Marina čija se kuća nalazi tek desetak metara od obale i od tijela životinje.

- Zvali smo sve službe, ali čini se da nitko po njega neće doći. Zarazit će se netko - žali se Marina.

Veterinarski fakultet: Mi po njega više nećemo dolaziti

Dr. Tomislav Gomerčić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu po fotografijama je utvrdio da se radi odraslom mužjaku dobrog dupina (Tursiops truncatus). On je o nalasku dupina obaviješten u četvrtak.

Zabilježio je mjesto na kojem je dupin bio i u petak poslao ljude po njega. Međutim, tijela tada više nije bilo na tom mjestu. More ga je odnijelo Marini Alviž pred kuću.

- Što da radim? Veterinarski fakultet je od države dobio ukupno 27.000 kuna za praćenje populacije i utvrđivanje uzroka smrti. S PDV-om. Godišnje se na hrvatskoj obali pronađe 30-ak tijela dupina i taj iznos nije dovoljan ni za transport, a kamoli za kakav ozbiljan znanstveni rad. Mi više po njega nećemo dolaziti, tim više što s lokalne razine nitko nije pokazao dobru volju i makar zavezao dupina za obalu da ga lakše nađemo i dovezemo u Zagreb - rekao je dr. Gomerčić.

Osim toga, tijelo je već u visokom stupnju raspadanja, tako da od njega više ne bi bilo nikakve znanstvene koristi. Po, dr. Gomerčiću, lešina je sada komunalni problem. Međutim, lokalna samouprava ne pokazuje interes da ga riješi.

- Kakva glupost! Zna se koje su javne površine u nadležnosti općine. Pa ovdje se nedvojbeno radi o pomorskom dobru i tu je nadležna Lučka uprava. Država nema novca, a ja bih trebao imati? Ma nemoj - kaže načelnik Općine Primošten Stipe Petrina, kojemu ne pada na pamet trošiti općinski novac na rješavanje ovog problema.

Idi na 24sata

Komentari 57

  • Renavoid 03.06.2014.

    to je hrvatska ..... uhljebiš se preko državnog proračuna, ali je najnormalnije ne obavljati svoj posao i sve bez ikakvih posljedica ..... lokalna samouprava je standardno inertna i ne radi ništa, a ovim veterinarima narediti da to odrade jer tko im kriv što su neznalice pa ni ugovor ne mogu sastaviti da im paše .... tko im kriv što su potpisali ugovor, sigurno im nitko nije prislonio pištolj na glavu i tjerao ih da potpišu ...

  • mlinka0709 03.06.2014.

    E boze glupi narod, pa odvuci ga do otvorenog mora pa ti nece smrdit.

  • jožek2 03.06.2014.

    Malo mi je čudno sve ovo oko uklanjanje strvine , Pa zar im iz Zagreba netko mora doći to ukloniti, i uz najbolju volju nisu im čak ni pokazali gdje je lešin a kamo li pomogli oko nje, i sad se žale,pa naravno zagrebački veterinarski fakultet je jedini kerivac,,,,,,,,,,,,,,,,dok lokalne komunalne službe ubiru novac za nerad.

Komentiraj...
Vidi sve komentare