Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uginuli dupin tjera turiste: Još nitko nije odnio lešinu iz mora

Službe još nisu uklonile tijelo dupina koje se nasukalo kod Primoštena, a onda ga je odnijelo more. S Veterinarskog fakulteta poručili su da više po njega ne dolaze

Hrvoje Jelavić/PIXSEL
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSEL
57 komentara

Čitav tjedan je prošao, a lešina dupina pokraj Primoštena je i dalje nezbrinuta. Tijelo 300 kilograma teškog morskog sisavca zamijećeno je još prošlog utorka, kako pluta 50-ak metara od obale. Dva dana je plutalo, a onda ga je more nanijelo do obale u mjestu Bilo kod Primoštena. Dan kasnije, promijenio se vjetar i odnio ga na drugu stranu mjesta. More ga je izbacilo na obalu, pred kuću naše čitateljice Marine Alviž.

- Kod nas ga je more izbacilo u petak. Već tada je bio u raspadajućem stanju. Galebi su s njega trgali kožu i meso, a sada se već i njima gadi. Susjedima turisti bježe, a mi od nesnosnog smrada ne možemo izaći na terasu i moramo držati sve prozore zatvorene - priča nam Marina čija se kuća nalazi tek desetak metara od obale i od tijela životinje.

- Zvali smo sve službe, ali čini se da nitko po njega neće doći. Zarazit će se netko - žali se Marina.

Veterinarski fakultet: Mi po njega više nećemo dolaziti

Dr. Tomislav Gomerčić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu po fotografijama je utvrdio da se radi odraslom mužjaku dobrog dupina (Tursiops truncatus). On je o nalasku dupina obaviješten u četvrtak.

Zabilježio je mjesto na kojem je dupin bio i u petak poslao ljude po njega. Međutim, tijela tada više nije bilo na tom mjestu. More ga je odnijelo Marini Alviž pred kuću.

- Što da radim? Veterinarski fakultet je od države dobio ukupno 27.000 kuna za praćenje populacije i utvrđivanje uzroka smrti. S PDV-om. Godišnje se na hrvatskoj obali pronađe 30-ak tijela dupina i taj iznos nije dovoljan ni za transport, a kamoli za kakav ozbiljan znanstveni rad. Mi više po njega nećemo dolaziti, tim više što s lokalne razine nitko nije pokazao dobru volju i makar zavezao dupina za obalu da ga lakše nađemo i dovezemo u Zagreb - rekao je dr. Gomerčić.

Osim toga, tijelo je već u visokom stupnju raspadanja, tako da od njega više ne bi bilo nikakve znanstvene koristi. Po, dr. Gomerčiću, lešina je sada komunalni problem. Međutim, lokalna samouprava ne pokazuje interes da ga riješi.

- Kakva glupost! Zna se koje su javne površine u nadležnosti općine. Pa ovdje se nedvojbeno radi o pomorskom dobru i tu je nadležna Lučka uprava. Država nema novca, a ja bih trebao imati? Ma nemoj - kaže načelnik Općine Primošten Stipe Petrina, kojemu ne pada na pamet trošiti općinski novac na rješavanje ovog problema.

Možda vas zanima i ovo:
Message