To je to što me zanima!

Uhićeni haker Mario rodom je iz Sinja, 'pao' je u Zaprešiću, a na računu su mu našli milijun eura

Maria Žanka sumnjiče da je od svibnja 2012. godine do ovog utorka prodavao zlonamjerni računalni program NetWire. Istražitelji su otkrili da je ostvario zaradu od najmanje 657.815 dolara i 268.615 eura
Vidi originalni članak

Rođeni Sinjanin sa zaprešičkom adresom, Mario Žanko (40), idućih mjesec dana provest će u remetinečkom pritvoru i to kako ne bi utjecao na svjedoke. Policija ga sumnjiči za cyber kriminal odnosno za kazneno djelo protiv računalnih sustava, programa i podataka. Žanko je, sumnjaju, više od deset punih godina, točnije od svibnja 2012. godine pa sve do ovog utorka, 7. ožujka 2023. godine, kao administrator mrežne stranice www.worldwiredlabs.com, distribuirao zlonamjerni računalni program RAT (eng. Remote Access Trojan) naziva NetWire. Maliciozni program omogućavao je nesmetano upadanje u računalne programe te je služio za brojne kibernetičke napade na zdravstvene i bankarske ustanove. 

- Na teret mu se stavlja kazneno djelo koje ne spada u domenu teških kaznenih djela, ali s obzirom na činjenicu da su strane službe pomogle našoj policiji, stvar je dignuta na taj neki viši nivo. Po mom osobnom mišljenju je to benigno - kaže Žankov odvjetnik Gordan Preglej. 

Policija je Žanku na vrata zaprešičkog stana pokucala u utorak, a on ih je navodno dočekao iznenađen i šokiran. Branio se šutnjom, na policiji, DORU-u i sudu, što je potvrdio i njegov odvjetnik, naglasivši da ne može puno komentirati jer ne zna što će ih dočekati u spisu. Istražiteljima je djelovao skromno. 

Pretraga stana kao i njegovog računalnog sustava trajat će minimalno 2 tjedna.Doma su mu pronašli hardverske novčanike koje tek treba pretražiti. Na njima su virtualne valute. Istražitelji su na Žankovim bankovnim računima pronašli najmanje 657.815 američkih dolara i 268.615 eura koji su mu se slijevali kroz godine s računa raznih mjenjačnica.

VELIKA MEĐUNARODNA AKCIJA 'Pao' haker iz okolice Zagreba: Prodavao softver za hakiranje, policiji u istrazi pomogao i FBI

Sporna stranica koju je 40-godišnjak vodio i preko koje se zarađivalo na tuđoj muci odnosno preko koje se prodavao zlonamjerni softver namijenjen špijuniranju računala i mobitela je zaplijenjena na temelju odobrenja magistratskog suca SAD-a, naglašavaju iz policije. 

U jesen 2020. godine kada je službenik FBI-ajevog tima kupio licencu za NetWire, preuzeo software i dao ga kolegi na analizu. Za tu prigodu kupili su i testno računalo, a analiza je trajala puna tri mjeseca. 

Idi na 24sata

Komentari 107

  • JurekJuric 12.03.2023.

    Hakerski genijalac ali inače obični tupan...Pa gdje ćeš ovoliku mutnu lovu držati na računu...?

  • PS..O 11.03.2023.

    ... na temelju odobrenja magistratskog suca SAD-a, naglašavaju iz policije??? Dobro je znati tko je šef hrvatima.

  • PRO DOMO PREPARATI 91 10.03.2023.

    Vice i Banožiću, to je doktor i bez doktorata, za razliku od vas.. Čovjeka za premijera.......

Komentiraj...
Vidi sve komentare