To je to što me zanima!

Ukinuli mali ribolov: 10.000 ribara ostalo je bez dozvola

Po novom bi se svake godine dijelilo 3.500 dozvola za mali ribolov i više se neće smjeti koristiti mreže. Ostali mogu dobiti dozvole za sportsko-rekreacijski ribolov
Vidi originalni članak

Ministarstvo poljoprivrede u utorak je otvorilo javnu raspravu o Pravilniku o malom obalnom ribarstvu koji bi propisao kriterije po kojima će se dijeliti dozvole za ovu vrstu ribarstva. 

Od 1. siječnja ukinuo se mali ribolov, a dozvolu za njega imalo je oko 10.000 ribara. Po novom bi se svake godine podijelilo svega 3.500 dozvola za mali obalni ribolov i više se neće smjeti koristiti mreže. Svi ostali moći će dobiti dozvolu za sportsko-rekreacijski ribolov. 

Iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su da će pregovarati da se izmijeni Mediteranska uredba koja zabranjuje mreže u obalnom ribolovu zbog specifičnog tradicijskog ribolova u Jadranu koji ih koristi.

Picula: Ugrožavaju se mali ribari i naša tradicija

Tonino Picula u ponedjeljak je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta rekao "da se propusti u pregovorima za članstvo u EU ne smiju koristiti kao alibi za ugrožavanje malih ribara i naše tradicije". Najavio je i da će u novoosnovanoj parlamentarnoj međuskupini zaduženoj i za otoke tema malih ribara biti jedna od glavnih.


Idi na 24sata

Komentari 124

  • DaniLa_1 18.01.2015.

    Vi ste komplet nepismeni. Da ste pročitali prijedlog pravilnika znali bi d apiše: (1) U obavljanju maloga ribolova smiju se koristiti sljedeće vrste i količine ribolovnih alata i opreme: 1. Do dvije jednostruke mreže stajaćice veličine oka mrežnog tega najmanje 16 mm, najmanje visine 4 m, ukupne duljine do najviše 200 metara; DAKLE: NITI SU RIBARI OSTALI BEZ DOZVOLA (jer su za mali ribolov postojala ODOBRENJA, a dozvole će tek dobiti), NITI JE TOČNO DA SE NEĆE SMJETI KORISTITI MREŽE. Opet dezinformirate jadan narod i stvarate zbrku i paniku.

  • oktopus1 14.01.2015.

    izgleda da smo ostali i bez mora,prvivatizacija do kraja bajke

  • dkmjnn 14.01.2015.

    Danas mali ribari, sutra mali poljoprivrednici! E moj narode. Eto nam EU. Hoće li se više konačno netko odlučiti i zatražiti raspisivanje referenduma za izlazak iz EU? A kad jednom izađemo, kazneno goniti sve one koji su nas u ovu "kašu" uvalili. Prodali su nam domovinu, a narod i dalje šuti. Koje smo mi budale.

Komentiraj...
Vidi sve komentare