To je to što me zanima!

Ukrajina otvorila skladište za nuklearni otpad kod Černobila

Ukrajinske nuklearne elektrane proizvode više od 50 posto ukrajinske električne energije. Ministar German Galušenko je u petak na otvaranju skladišta rekao da njime Kijev prestaje biti ovisan o Rusiji
Vidi originalni članak

Ukrajina je otvorila privremeno skladište za nuklearni otpad u blizini černobilske zone isključenja, a ukrajinski ministar energetike to je nazvao „povijesnim događajem“. 

Ministar German Galušenko je u petak na otvaranju skladišta rekao da njime Kijev prestaje biti ovisan o Rusiji za skladištenje nuklearnog otpada, priopćila je državna nuklearna tvrtka Energoatom.

Godišnji trošak toga iznosio je 200 milijuna dolara, dodala je kompanija. 

ISPRIČALI SE Blamaža Korejaca: Ukrajinu su predstavili Černobilom, Talijane pizzom, a Norvežane lososom

U privremenom skladištu će se pohranjivati otpad iz tri od četiri nuklearne elektrane u Ukrajini. Nuklearka Zaporožja na jugoistoku države, najveća u Europi, ima svoje kapacitete za to. 

Ukrajinske nuklearne elektrane proizvode više od 50 posto ukrajinske električne energije. 

U sklopu izgradnje novog skladišta, koja je započela 2017., popravljeno je i 43 kilometara željeznice u zoni isključenja. 

NEGDJE TINJA URANIJ? Napeto u Černobilu: Otkrili su neobičnu nuklearnu aktivnost

Eksplozija u nuklearki Černobil u travnju 1986. najveća je nuklearna katastrofa u povijesti koja je kontaminirala okolno područje. Tisuće ljudi izgubile su život zbog radijacije, a deseci tisuća su se morali preseliti, piše agencija dpa. 

Kijev danas to područje želi koristiti za ekonomske svrhe, uključujući turizam. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • os-lega 21.08.2021.

    Trebate na otvaranje pozvati Tomaševića da se nauči kako se zbrinjava otpad.

Komentiraj...
Vidi sve komentare