To je to što me zanima!

Ukrajina uvodi novčane kazne za trudnice koje puše i piju

Novi prijedlog zakona za cilj ima usmjeriti majke na pravi put, a kazne neće biti male jer inače ne bi imale smisla. Prijedlog je već poslan na glasanje u parlament
Vidi originalni članak

Ukrajinske vlasti odlučile su novčano kažnjavati trudnice koje uhvate s cigaretom ili alkoholom.

Iako se veliki dio budućih majki u trudnoći odrekne cigareta, ima i onih koje se jednostavno ne mogu riješiti te navike. Mlada majka izjavila je za euronews.com da je u trudnoći pokušala prestati pušiti, ali nakon tri dana suprug joj je rekao 'ili ćeš ti opet početi pušiti ili ćemo svi poludjeti'.  

Novi prijedlog zakona za cilj ima usmjeriti majke na pravi put, a kazne neće biti male jer u Vladi smatraju da inače ne bi imale smisla. 

Prijedlog je već poslan na glasanje u Parlament, a vjeruje se da će biti prihvaćen bez problema jer ga većina zastupnika podržava. 

Iz ministarstva zdravstva upozorili su da duhan predstavlja opasnost za plodnost. 

- Ako djevojčica počne pušiti s 13 ili 14 godina, a ne rodi do tridesete vrlo je vjerojatno da nikad ni neće jer joj je sposobnost za oplodnju jajašca smanjena ili potpuno izgubljena - rekao je ginekolog Vyacheslav Kaminsky.

Ukrajinski aktivisti za ljudska prava smatraju da je zakon diskriminirajući jer su cigarete i alkohol zapravo štetni za sve ljude. Od zastupnika traže da se fokusiraju na pasivno pušenje jer su mnogi ljudi u Ukrajini i dalje prisiljeni udisati dim cigareta na javnim mjestima. Među njima i buduće majke.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • rachelgreen 20.03.2012.

    napokon nešto pametno iz usijanih političkih glava!!! mislim da bi kod nas trebalo nešto slično, ali udariti po džepu na drugi način: umjesto goriva, neka svakih 14 dana poskupe cigarete bar 10 kuna. ipak su u blagoj prednosti ovisnici o alkoholu; oni bar ne truju ljude oko sebe, dok ovi pušaći više uopće nemaju obzira!!!

  • Alija_18 20.03.2012.

    treba im zabraniti da izlaze iz kuće, dođe mi muka kad vidim napuvane balvane u neprikladnoj robi da hodaju cestom,gegaju se samo gledaš kad će se prevaliti. ako si trudna,ostani doma!

  • mimini 20.03.2012.

    nije mi jasno da to nije zadiranje u osobnu slobodu pojedinca -nisam pušać i načelno se slažem ali tko im brani da sljedeče ne uvedu kažnjavanje za ulazak s djetetom u mCdonalds s obzirom da je dokazana štetnost brze hrane ili kupovinu slatkiša ,koje slažem se nebi niti trebalo davati djeci ali ponekad im ipak priuštimo itd...zašto ne donesu zakon o kažnjavanju ispijanja alkohola muškarcima koji imaju obitelj kada je dokazano da je alkohol jedan od glavnih krivaca nasilja u obitelji i trauma usljed toga kod djece -zvući blesavo? meni je to isto ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare