To je to što me zanima!

Ukrajinski prosvjednici srušili Lenjinov kip i tukli ga čekićima

Prosvjednici su prvo srušili Lenjinov kip na Trgu neovisnosti, a potom ga nastavili razbijati čekićima. Rušenje kipa simbolično predstavlja odbacivanje moći Moskve
Vidi originalni članak

Ukrajinski prosvjednici srušili su kip utemeljitelja SSSR-a Vladimira Iljiča Lenjina u Kijevu tijekom masovnih prosvjeda protiv predsjednika Viktora Janukoviča i njegovih planova uspostave jačih veza s Rusijom. Rušenje kipa simbolično predstavlja odbacivanje moći Moskve.

- Lenjinov kip možda i je umjetničko djelo, ali ne bi smio biti ovdje. Trebali bi ga postaviti pored kipa komunističkog vođe Šimonenka. Sve bismo ih trebali postavit  zajedno pa neka se međusobno ljube - rekao je za Reuters jedan građanin Kijeva.

Prosvjednici su prvo srušili Lenjinov kip na Trgu neovisnosti, a potom ga nastavili razbijati čekićima i gaziti.

Nedjeljni skup predstavlja dodatnu eskalaciju u tjednima sukobljavanja između ukrajinskih vlasti i prosvjednika koje je izazvalo strahove od političke i gospodarske nestabilnosti u ovoj bivšoj sovjetskoj republici.

Idi na 24sata

Komentari 125

  • zagi 24 09.12.2013.

    e, a sad je Putin na potezu.

  • No.1 09.12.2013.

    Imaju i oni svojeg Milanovića i Josipovića.

  • Antonio28 09.12.2013.

    Područja pogođena glađu bila su u većini naseljena ukrajinskim seljaštvom koje je pružalo otpor novoj sovjetskoj ekonomskoj politici odnosno nesrazmjernom kolektivnom oduzimanju privatno stečenih dobara zbog čega je Holodomor 2003. godine po prvi puta javno u Ukrajini proglašen genocidom sovjetsko-komunističke vlasti protiv ukrajinske nacije. Prema određenim istraživanjima i dostupnim dokazima, samo na prostoru Ukrajine umrlo je između 3 i 7 milijuna ljudi. Neki stručnjaci navode da je ukupno ubijeno i do 10 milijuna ljudi što Holodomor svrstava u jedan od najvećih zločina 20. stoljeća.

Komentiraj...
Vidi sve komentare