To je to što me zanima!

Ukrajinski radnici vraćaju se u Poljsku: 'Trebamo preživjeti'

Kriza prouzročena zarazom Covidom-19 poremetila je uobičajna kretanja migranata, uključujući tu one koji rade u Poljskoj, gdje između jednog i dva milijuna Ukrajinaca nadomještaju nedostatak radne snage
Vidi originalni članak

S koronavirusom ili bez njega Ukrajinca Vadima Djačenka nije trebalo puno uvjeravati kada ga je agencija za zapošljavanje pozvala na dolazak iz njegove domovine u Poljsku kako bi tamo radio u pogonu za pakiranje mesa, piše u ponedjeljak Reuters.

Ovaj 26-godišnjak je među prvim sezonskim radnicima koji se vraćaju u Poljsku posebnim čarter letovima nakon postupnog popuštanja mjera ograničenja uvedenih zbog epidemije u obje zemlje. 

NJIH 15 Vratili se radnici iz Švedske: Testirani su, ali idu u izolaciju

Kriza prouzročena zarazom Covidom-19 poremetila je uobičajena kretanja migranata, uključujući tu one koji rade u Poljskoj, gdje između jednog i dva milijuna Ukrajinaca nadomještaju nedostatak radne snage u djelatnostima poput građevinarstva i poljoprivrede.

- Ljudi ovdje sjede i čekaju ne znajući kako doći do novaca i kako preživjeti - kazao je Djačenko prije ukrcaja na let za Poljsku, gdje se vraća na radno mjesto na kojemu je bio i prošle godine.

Kazao je kako uopće nije dvojio kada je dobio ponudu vratiti se na isti posao.

- Nisam imao što razmišljati i zbog čega oklijevati. Bio sam spreman prihvatiti sve uvjete koje su mi postavili i vratiti se na posao - kazao je Djačenko.

Prije putovanja natrag u Poljsku radnicima iz Ukrajine u kijevskoj zračnoj luci mjerili su temperaturu te su im dijelili maske. Po dolasku u Poljsku čeka ih dvotjedna karantena u hostelima ili iznajmljenim stanovima koje je osigurala agencija Gremi Personal, koja ih je i angažirala.

GLAS PODUZETNIKA: 'Nemojte ograničiti mjere pomoći na samo tri djelatnosti'

- Trenutačno radimo s više od 120 tvrtki, a svakog dana dobijamo po nekoliko novih zahtjeva za radnicima - kazao je vlasnik agencije Jevhen Kirjičenko.

Za Ukrajinu radnici u inozemstvu dragocjeni su izvor iz kojega stiže strana valuta. Ukrajinci su prošle godine u doznakama zaradili 12,9 milijardi dolara, što je udio od 7,8 posto u ukupnom gospodarstvu zemlje.

No taj je izvor prihoda presušio u ožujku, kada su deseci tisuća radnika poslani kućama prije nego što su i Ukrajina i Poljska zatvorile granice.

Procjena je kako će restriktivne mjere uvedene u Ukrajini gurnuti tu zemlju u oštru recesiju jer su brojne poslovne aktivnosti u cijelosti ugašene ili pak jedva opstaju boreći se s ograničenjima u radu.

Foto: Ilustracija

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Bewen26 26.05.2020.

    Tako je i kod nas, Bosanci i Srbi preživljavaju, bez naše putovnice ni srati ne mogu, a Srbi danas sretni imaju ustašku putovnicu, kakav je to podli narod...

Komentiraj...
Vidi sve komentare