To je to što me zanima!

'Umanjivanje kazne Daruvarcu loša je i pesimistična poruka'

U zemlji u kojoj svaka treća žena biva izložena nekoj vrsti nasilja i u kojoj sustavno raste broj žrtava teškog tjelesnog nasilja, ovakva odluka ohrabruje nasilnike, kažu iz Foruma žena SDP-a
Vidi originalni članak

Forum žena SDP-a u četvrtak je ocijenio kako je odlukom Županijskog suda u Splitu i umanjivanjem kazne zatvora Darku Kovačeviću Daruvarcu za premlaćivanje 18-godišnje djevojke poslana loša i pesimistična poruka cjelokupnom društvu.

"Budući da se kao olakotna okolnost u obzir uzelo kajanje i priznanje, ništa drugo ne možemo zaključiti osim toga da će ovaj ishod ohrabriti sve buduće počinitelje rodno utemeljenog i svakog drugog nasilja. Sve skupa je još problematičnije jer medijski napisi svjedoče o tome da se radi o recidivistu, osobi koja manifestira nasilno ponašanje vrlo često s različitim posljedicama", ističu iz Foruma žena SDP-a.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kažu kako je svakako bitno napomenuti, a što iz medija nije vidljivo, da bi u ovakvim slučajevima koristilo izricanje mjere psihosocijalnog tretmana počinitelju, uz zatvorsku kaznu, kako bi se u budućnosti minimizirala mogućnost ponavljanja djela.

No, jednako tako, napominju, poznato je kako se takva mjera, unatoč postojanju zakonske mogućnosti, u Hrvatskoj izriče vrlo rijetko.

"U zemlji u kojoj svaka treća žena biva izložena nekoj vrsti nasilja, u kojoj sustavno raste broj žrtava teškog tjelesnog nasilja i u kojem je femicid u porastu, ovakva odluka ohrabruje nasilnike i krši povjerenje žrtava u pravosudni sustav i koleba ih na prijavljivanje nasilja. Ova odluka, nažalost, pokazuje da se naše pravosuđe izricanjem umanjene sankcije još nije istinski spremno suočiti s rješavanjem gorućeg problema nasilja nad ženama", poručuju iz SDP-ovog Foruma žena.

ON GLUMI ŽRTVU Daruvarac: Ovakve presude za slomljeni nos nemaju smisla

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odlučilo je smanjiti kaznu zatvora s pet na četiri godine Darku Kovačeviću Daruvarcu (32) koji je brutalno premlatio i prijetio 18-godišnjoj L. G. iz Zadra.

Po neslužbenim informacijama, razlog smanjenja zatvorske kazne je Kovačevićevo žaljenje i kajanje te priznanje što je uzeto u olakotne okolnosti.

Glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Damir Romac tu vijest nije htio ni potvrditi niti opovrgnuti, kazao je samo da je presuda napisana i otpremljena na Općinski sud u Zadru.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • sokolhr_1 07.06.2019.

    on je papak napada žene i klince i one koji se nemogu braniti,,,nece on na pravog naletiti jel je kukavica,,bira on koga će

  • adika 07.06.2019.

    Smijurija od države , policije i pravosuđa, ali zato za 21 sekundu zaustavljanja na cesti postaješ državni neprijatelj .I kažu da su u onoj državi ljudi bili progonjeni i kažnjavani .

  • hrvoje1978 07.06.2019.

    Mora da su i ovi iz sudskog vijeća slušali na youtubeu malu i njenu majku čim su naglo zaokrenuli u njegovu korist....Bilo bi dobro da netko tako nadere kćerku od nekog iz sudskog vijeća pa da vidimo jer bi onda umanjivali kaznu...Hm baš me interesira...

Komentiraj...
Vidi sve komentare