Obavijesti

News

Komentari 30

'Umanjivanje kazne Daruvarcu loša je i pesimistična poruka'

'Umanjivanje kazne Daruvarcu loša je i pesimistična poruka'
1

U zemlji u kojoj svaka treća žena biva izložena nekoj vrsti nasilja i u kojoj sustavno raste broj žrtava teškog tjelesnog nasilja, ovakva odluka ohrabruje nasilnike, kažu iz Foruma žena SDP-a

VIDEO

Forum žena SDP-a u četvrtak je ocijenio kako je odlukom Županijskog suda u Splitu i umanjivanjem kazne zatvora Darku Kovačeviću Daruvarcu za premlaćivanje 18-godišnje djevojke poslana loša i pesimistična poruka cjelokupnom društvu.

"Budući da se kao olakotna okolnost u obzir uzelo kajanje i priznanje, ništa drugo ne možemo zaključiti osim toga da će ovaj ishod ohrabriti sve buduće počinitelje rodno utemeljenog i svakog drugog nasilja. Sve skupa je još problematičnije jer medijski napisi svjedoče o tome da se radi o recidivistu, osobi koja manifestira nasilno ponašanje vrlo često s različitim posljedicama", ističu iz Foruma žena SDP-a.

Pokretanje videa...

01:10

Kažu kako je svakako bitno napomenuti, a što iz medija nije vidljivo, da bi u ovakvim slučajevima koristilo izricanje mjere psihosocijalnog tretmana počinitelju, uz zatvorsku kaznu, kako bi se u budućnosti minimizirala mogućnost ponavljanja djela.

No, jednako tako, napominju, poznato je kako se takva mjera, unatoč postojanju zakonske mogućnosti, u Hrvatskoj izriče vrlo rijetko.

"U zemlji u kojoj svaka treća žena biva izložena nekoj vrsti nasilja, u kojoj sustavno raste broj žrtava teškog tjelesnog nasilja i u kojem je femicid u porastu, ovakva odluka ohrabruje nasilnike i krši povjerenje žrtava u pravosudni sustav i koleba ih na prijavljivanje nasilja. Ova odluka, nažalost, pokazuje da se naše pravosuđe izricanjem umanjene sankcije još nije istinski spremno suočiti s rješavanjem gorućeg problema nasilja nad ženama", poručuju iz SDP-ovog Foruma žena.

Daruvarac: Ovakve presude za slomljeni nos nemaju smisla
Daruvarac: Ovakve presude za slomljeni nos nemaju smisla

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odlučilo je smanjiti kaznu zatvora s pet na četiri godine Darku Kovačeviću Daruvarcu (32) koji je brutalno premlatio i prijetio 18-godišnjoj L. G. iz Zadra.

Po neslužbenim informacijama, razlog smanjenja zatvorske kazne je Kovačevićevo žaljenje i kajanje te priznanje što je uzeto u olakotne okolnosti.

Glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Damir Romac tu vijest nije htio ni potvrditi niti opovrgnuti, kazao je samo da je presuda napisana i otpremljena na Općinski sud u Zadru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca