To je to što me zanima!

Umjesto da je amputiraju slomljenu nogu 'zalijepili'

Andrewu Kentu stijena je slomila nogu na pet mjesta, a jedan lom je nakon infekcije bio kritičan. Nogu su mu spasili ljepilom s matičnim stanicama
Vidi originalni članak

Andrew Kent je trebao ostati bez desne noge koju je slomio penjući se po stijenama. Kako mu operacijom nisu mogli pomoći, liječnici su se po prvi put u Velikoj Britaniji poslužili njegovim vlastitim stanicama da zaliječe slomljenu kost.
- Prognoze su mi dobre. Jako sam zadovoljan rezultatom, sad mogu micati nožnim prstima - kaže Kent kojem je pad stijene slomio nogu na pet mjesta dok se sa sinom penjao na vrh Langdale. Goljenica mu je pukla i probila kožu iznad gležnja. Imao je tri operacije na njoj, a zatim se i inficirala. U bolnici Spire Alexandra upozorili su ga da može pokušati s novom tehnikom ili izgubiti nogu.
- Takva vijest je strašna. Nisam htio izgubiti nogu - kaže Kent. Kirurg Anan Shetty uzeo mu je matične stanice iz koštane srži koje je pomiješao s kolagenskim gelom Cartiffil kako bi dobio gušću smjesu, te je njome namazao pukotine. Cijelu nogu liječnici su zatim stavili u metalni oklop kako bi stisnuli kosti i vratili ih na pravo mjesto. Šest mjeseci kasnije, Kentu su u utorak skinuli oklop. Godinu dana neće moći trčati, no za godinu i pol očekuje se da će mu noga potpuno ozdraviti, a liječnici su sigurni da će se vratiti i penjanju po stijenama.
Gel Cartiffil izumio je kirurg ortoped iz Južne Koreje, Seok Jung Kim. Koriste ga i kod slomljenih hrskavica u koljenu. Gel okreće matične stanice ka kosti gdje one stvaraju novi sloj hrskavice.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • silent hill 16.12.2009.

    To su oni pingvini iz Madagaskara..

  • daniel051 16.12.2009.

    ajde neki napredak,a ne samo rezanje.ogromni novci se doniraju za razna istraživanja, a od tog ništa.di je ljek za rak!?di je ljek za sidu!?šta su toliko nesposobni ili...ne žele da im se ukine priljev silnih milijardi,bilijuna za istraživanje!!! Vjerojatno ljek i postoji, samo za odabrane...

  • dimitri_lukin 16.12.2009.

    Ovo je samo reklama za banku maticnih stanica, koja zaradjuje lovu na tudjem jadu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare