To je to što me zanima!

Umrla je Gabrijela Kobrehel, izumiteljica Sumameda

Bila je dobitnica brojnih nagrada, među kojima je i “Heroj kemije”, nagrada koju joj je, kao i posthumno Đokiću, koju joj je uručilo uručilo Američko kemijsko društvo
Vidi originalni članak

U 83. godini preminula je Gabrijela Kobrehel, hrvatska kemičarka i izumiteljica Sumameda.

Rođena je u moslavačkom Obedišću, diplomirala je i magistrirala na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu te u Plivinu Istraživačkom institutu radila na kemijskim transformacijama antibiotika, točnije na sintezi novih makrolidnih antibiotika. Objavila je 25 znanstvenih radova, a više od dvadeset izuma je u Hrvatskoj i svijetu zaštitila patentima.

FELJTON STARE TVORNICE San o inovativnosti: Iz Plivine 'Prelogove škole' su izlazili vrhunski stručnjaci i patenti

Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima je i “Heroj kemije”, nagrada koju joj je, kao i posthumno Đokiću, koju joj je uručilo uručilo  Američko kemijsko društvo. 

Sumamed, antibiotik stvoren u Hrvatskoj, jedan je od najvećih i svakako najkorisnijih hrvatskih izuma, gotovo 40 godina ni ne silazi s trona. Tijekom pandemije mnogi liječnici su ga prepisali pacijentima.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Cipelcug 07.03.2023.

    Počivala u miru.

  • PetarLu17 07.03.2023.

    U onom trulom komunističkom društvu ova kemičarka je imala sve uvjete rada i izumila ovaj Sumamed jedan od najboljih svjetskih antibiotika za koji je dobila i Američku nagradu ali iz Hrvatske joj nitko nije ni zahvalio a spasila je tisuće i tisuće života.

  • kaius 06.03.2023.

    baš i sumamed nisu nego kopija sumameda. ta original treba nešto nadoplatit

Komentiraj...
Vidi sve komentare