To je to što me zanima!

Umro Jack Welch, menadžer stoljeća i guru menagementa

Vrijednost dionica GE-a u eri Jacka Welcha porasla je za više od 3000 posto, a vrijednost kompanije sa 13 milijardi 1980. na više od 500 milijardi dolara u 2001. godini
Vidi originalni članak

Jack Welch, po mnogima najveći svjetski guru menagementa, kojeg je magazin Fortune 2000. godine proglasio menadžerom stoljeća preminuo je u nedjelju u svom domu. Njegova je supruga izjavila da je preminuo zbog zatajenja bubrega.

Welch je dvadeset godina bio na čelu General Electrica, u kojem je ukupno radio 40 godina, i dok ga je vodio GE je postao najvrijednija kompanija na svijetu nakon Microsofta. Vrijednost dionica GE-a u eri Jacka Welcha porasla je za više od 3000 posto, a vrijednost kompanije sa 13 milijardi 1980. na više od 500 milijardi dolara u 2001. godini.

Na vrhuncu svoje karijere u GE-u Welch je kupovao i prodavao desetine biznisa i stvorio industrijskog giganta, a paralelno s tim je 'izumio' brojne biznis modele i inovacije koji se i danas koriste.

Welch je tako promovirao 'Vitality Curve', model u kojem je menadžere dijelio na tri grupe. "A grupa" bila je grupa od 20 posto menadžera, koje je opisivao kao menadžere koji imaju strast i koji su posvećeni ciljevima. "B grupa" menadžera bila je grupa od 70 posto menadžera, koji su ključni za kompaniju i koje je poticao da budu još bolji i uđu u "A grupu". Deset posto menadžera je stavljao o "C grupu", a riječ je, kako je napisao u svojoj knjizi "Kako pobijediti", menadžerima koji su stalno ispod prosjeka i koji u konačnici moraju napustiti kompaniju.

Jack Welch je bio u Hrvatskoj 2007. godine i održao predavanja za domaće menadžere i gospodarsku elitu Hrvatske.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Slavonac 33 02.03.2020.

    Vidim nasa gospodska elita nista naucila nije

  • fzitnik284@gmail.com 02.03.2020.

    Upravo treba zaginuti ta stara generacija ljudi ili masona, SVIJET bi se promijenio na bolje!

  • adebajor 02.03.2020.

    Vrhunski manager jel to ono kad otpustiš sve ljude iz proizvodnje, zatvoriš tvornicu i proizvodnju prebaciš u Kinu i pokupiš milijunski iznos premije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare