To je to što me zanima!

Stotinjak radnika se okupilo pred Upravom: 'Ne damo Inu!'

Ministar Ivan Vrdoljak izjavio je kako će Vlada u okvirima svojih ovlasti učiniti sve kako bi zaštitila radnike, tvrtku i zaustavila donošenje štetnih odluka za INA-u
Vidi originalni članak

Uprava Ine u srijedu na sjednici koja počinje u 11 sati odlučuje o sudbini sisačke rafinerije. Neizvjesno je hoće li odlučiti o zatvaranju ili cijeli postupak produljiti te zatražiti dodatne analize. 

Odluka o gašenju sisačke rafinerije čini se najrealnija varijanta restrukturiranja Inina rafinerijskog poslovanja. Prostori rafinerije mogli bi biti prenamijenjeni u logistički centar, uz pokretanje neke druge proizvodnje. Preradu bi Ina nastavila u riječkoj rafineriji koja bi krenula u drugu fazu modernizacije, uz ulaganja od 400 milijuna dolara, javlja HRT.

Radnici rafinerije čekat će pred INA-om

Četiri autobusa puna radnika iz Siska jutros su krenula prema Zagrebu na spontano okupljanje pred zgradu Ine. Pridružili su im se i radnici područnih službi i privatnici iz Zagreba koji surađuju s Inom. 

Pred zgradu Ine stigli su uz taktove Thompsonovih pjesama i s transparentima na kojima je pisalo: "Ne zatvaranju rafinerije", "Borili smo se za domovinu, borit ćemo se za egzistenciju", Stop uništavanju radnih mjesta". Skandirali su: "Ne damo Inu!". Kako su nam kazali, okupili su se radi 338 radnika ove rafinerije koji bi uskoro mogli dobiti otkaz.

- Radnici su spontano došli iskazati nezadovoljstvo odlukom da žele zatvoriti rafineriju za koju su doznali iz medija - rekla je Jasna Pipunić, tajnica Sindikata naftnog gospodarstva. Nakon desetak minuta, radnici su ušli u četiri autobusa i pod policijskom pratnjom oko 11.45 otišli iz Zagreba.

U utorak je osnovan i Stožer za obranu sisačke Rafinerije. 

- Riječ je o inicijativi tri sindikata koji djeluju u Rafineriji Sisak i braniteljske udruge. Stožer ima po tri člana iz svakog subjekta. Zajednički ćemo nastupati prema medijima i odlučivati o daljnjim koracima ovisno o današnjoj odluci Uprave Inee i Vlade - rekao je Predrag Sekulić, povjerenik sindikata INAŠ za Sisak.

'Gašenje rafinerije najlogičniji potez'

Glavni ekonomist Ine Goran Šaravanja, gostujući u emisiji Poslovni tjedan Hrvatskog radija, rekao je kako svi ekonomski pokazatelji upućuju na to da je gašenje rafinerije najlogičniji potez. Istaknuo je kako je rafinerijski biznis neisplativ i da je Ina na njemu prošle godine izgubila 1,25 mlrd. kuna. 

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je kako će Vlada u okvirima svojih ovlasti učiniti sve kako bi zaštitila radnike Ine, tvrtku u cjelini i zaustavila donošenje štetnih odluka za Inu. Vrdoljak, kao i mnogi drugi, podsjeća da je prema ugovoru iz 2003. godine, strateški partner MOL obećao investirati u rafinerije i povećati njihove kapacitete, a sada, nakon 11 godina, najavljuje se njihovo zatvaranje.

Predsjednik Ivo Josipović  je izrazio protivljenje mogućoj odluci Uprave Ine da zatvori rafineriju u Sisku i pozvao Vladu da kroz razgovore s partnerima ne dopusti niti jedan "ishitren korak".

U slučaju istog broja glasova, odlučuje predsjednik

O sudbini rafinerija formalno će odlučivati Uprava INA-e, u kojoj sjede predsjednik Zoltán Áldott i članovi Niko Dalić, Gábor Horváth, Ivan Krešić, Davor Mayer i Péter Ratatics. Vlada i MOL u šesteročlanoj Upravi Ine imaju po tri člana, međutim u slučaju jednakog broja glasova za neku odluku, presudan je predsjednik Uprave, koji ima dvostruki glas.


Idi na 24sata

Komentari 74

  • bbbdado 26.09.2014.

    Bojim se da je to gotovo

  • Behemot 25.09.2014.

    Sisak je birao Merzel i SDP, sada uživajte u svom odabiru ..

  • gilera511 24.09.2014.

    nadam se da ce slucaj zavrsit pozitivno za siscane, bez rafinerije svi skupa mogu samo gace na stap i potrazit srecu negdje drugdje

Komentiraj...
Vidi sve komentare