To je to što me zanima!

'Upravo je Miloševićev režim odgovoran za etničko čišćenje'

"Teza da su „Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju“, izrečena 2018. godine, pokazuje koliko dugačak put Republika Srbija još treba prijeći u suočavanju s nedavnom prošlošću"
Vidi originalni članak

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova oglasili su povodom izjava srbijanskih dužnosnika vezanih uz akciju Oluja.

"Ponovno smo svjedoci ponavljanja zlonamjernih i potpuno neutemeljenih izjava srbijanskih dužnosnika o Republici Hrvatskoj, koje u cijelosti odbacujemo.

O OLUJI Ivica Dačić: Hrvatska negira i relativizira zločine iz povijesti

Kad se već govori o usporedbi s nacističkim režimom, radi se o zamjeni teza budući da je upravo režim srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića uz pomoć JNA i dijela hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Srba, odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Europi nakon Drugog svjetskog rata tako što je pokušao uspostaviti tzv. veliku etnički čistu Srbiju na teritoriju jedne trećine Hrvatske, pa i cijele Bosne i Hercegovine te Crne Gore i Kosova. Pri čemu, kako je jasno utvrđeno pred mjerodavnim međunarodnim forumima i sudovima, u ostvarenju srbijanskih ekspanzionističkih ciljeva nisu birali sredstva, uključujući etničko čišćenje i genocid.

IVAN VRDOLJAK: 'Nitko ne može stati iza izjave Vučića o Oluji pa niti Pupovac'

Nadalje, teza da su „Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju“, izrečena 2018. godine, pokazuje koliko dugačak put Republika Srbija još treba prijeći u suočavanju s nedavnom prošlošću, svojom ulogom u raspadu bivše države i agresijom na svoje susjede. Međutim, umjesto da krenu tim putem, srbijanski dužnosnici kao da sve više gube osjećaj za prostor i vrijeme u kojem se nalaze i nastavljaju difamacijsku kampanju protiv Republike Hrvatske.

ODGOVORIO Plenković o Vučićevoj izjavi: Što je previše, previše je...

Hrvatska vojska i policija su vojno-redarstvenom akcijom Oluja oslobodile veći dio okupiranog hrvatskog državnog područja, što je bio put k završetku agresije na Hrvatsku, mirnoj reintegraciji okupiranih dijelova hrvatskog Podunavlja te miru i slobodi u Republici Hrvatskoj.

Odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup temeljen na činjenicama jedini je pravi put izgradnje dobrosusjedskih odnosa i istinskog pomirenja za koje Republika Hrvatska još od 1996. godine pruža ruku suradnje. Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsku pomirbu", stoji u priopćenju MVEP-a.

Idi na 24sata

Komentari 201

  • NašAgram 08.08.2018.

    Ne razumijem naše zašto kratko ne napišu da nas se komentari četnika koji su bili agresori, 500km od BG.-a,, ne tiču. Mi smo mirni i s osmjehom na licu.

  • Croatia_1_1 08.08.2018.

    - 1995 BiH - "Genocid u Srebrenici događao se između 13. i 19. srpnja 1995. godine, tijekom rata u Bosni i Hercegovini, u kojemu je ubijeno 8.372 bošnjačkih muškaraca i žena s područja enklave Srebrenice a ubili su ih vojnici Vojske Republike Srpske i specijalne srpske vojne postrojbe Škorpioni. Srebreničku enklavu je 1993. godine Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo zaštićenom zonom, a zauzele su je srpske snage 11. srpnja 1995. godine. Prema standardnim podatcima, srpske snage ubile su između 7 i 8 tisuća nenaoružanih bošnjačkih muškaraca u dobi od 13 do 77 godina.[1] Prvi osuđeni za zločin u Srebrenici koji je priznao kazneno djelo ubojstva bio je plaćenik 10. diverzantskog odreda Dražen Erdemović, koji je osuđen u studenome 1996. na pet godina zatvora. Nakon tri i pol godine zatvora, Erdemović je bio oslobođen, a na temelju njegovog iskaza iz kolovoza 2001. osuđen je general Radislav Krstić. (...)" (IZVOR: Online-Lexikon "https://hr.wikipedia.org/wiki/Genocid_u_Srebrenici")

  • Croatia_1_1 08.08.2018.

    - 1992 SRB - Progon Hrvata u SRBIJI - Vojislav Šešelj (Sarajevo, 11. listopada 1954.), srpski je političar, narodni zastupnik, odvjetnik, ratni huškač[1] i pravomoćno osuđeni ratni zločinac. Predsjednik je Srpske radikalne stranke, četnički vojvoda i bivši potpredsjednik Vlade Republike Srbije. Šešelj je istaknuti širitelj kroatofobije - te je raspirivanju mržnje prema Hrvatima posvetio, između ostalog, veliki dio knjige "Ideologija srpskog nacionalizma" iz 2002. godine,[2] te čitavo "kapitalno" djelo (više od 1.000 stranica) "Rimokatolički zločinački projekat veštačke hrvatske nacije" iz 2007. godine. ... Drugostupanjskom presudom osuđen je na 10 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti koje uključuju progone, protjerivanje i prisilno premještanje vojvođanskih Hrvata u selu Hrtkovci 1992. godine,[5] no nije se vraćao u zatvor jer je Žalbeno vijeće u izdržavanje kazne uračunalo vrijeme provedeno u pritvoru gdje je bio od 2003. do 2014. godine. (IZVOR: Online-Lexikon "https://hr.wikipedia.org/wiki/Vojislav_%C5%A0e%C5%A1elj")

Komentiraj...
Vidi sve komentare