To je to što me zanima!

Uskoro certifikat HGSS-ovom modulu bespilotnih sustava

Modul bespilotnih sustava Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) uskoro bi trebao biti certificiran kroz mehanizme Europske unije, obavio je u nedjelju HGSS
Vidi originalni članak

Pripadnici HGSS-a, njih 17, okupljeni u Rapid Response Team UAS - RRTUAS, sudjelovali su u vrlo zahtjevnoj vježbi Civilne zaštite Europske unije pod nazivom "EU Modex Leon 2022" koja se održala ovog tjedna kod španjolskog grada Leona.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- HGSS-ovi pripadnici su, uz pomoć bespilotnih sustava, pružali podršku timovima iz Francuske, Portugala, Španjolske, Grčke i Italije - izvijestili su iz HGSS-a te dodali kako su kapaciteti RRTUAS modula primjenjivi u brojnim izvanrednim događajima, od potraga i spašavanja do poplava i požara, ali i kod procjene oštećenja infrastrukture uzrokovane katastrofama.

Sve ekipe u vježbi Civilne zaštite Europske unije morale su biti samodostatne te osiguravati namirnice, vodu, struju i ostale potrepštine. Sve to je, kažu, dio simulacije mogućih nesreća i katastrofa u kojima Civilne zaštite Europske unije žele biti isključivo podrška, a ne i teret zemlji kojoj pomažu.

Vježba uspješno izvedena i sada počinje postupak certifikacije modula, a jednom kada bude certificiran, modul će biti spreman intervenirati bilo gdje u Europskoj uniji i svijetu.

NESVAKIDAŠNJA AKCIJA HGSS spašavao dabra iz šahta HE Ozalj: Neozlijeđenog ga vratili na obale rijeke Kupe

Mogućnosti RRTUAS-a, uz pomoć bespilotnih sustava, su: pronalazak nestalih i unesrećenih osoba, praćenje razvoja događanja u situacijama katastrofe bez dodatnih rizika za pripadnike žurnih službi, izrada 3D modela zgrada i LIDAR mapiranja.

Tu je i praćenje i pomoć u radu snaga na terenu, izrada DOF-a područja, detekcija drugih bespilotnih sustava na području operacije, davanje obavijesti snagama ili civilima na određenom području uz pomoć zvučnika, pružanje rasvjete iz zraka, prenošenje manjih tereta te obrada i analiza podataka.

NESTANAK PRIJAVIO SUPRUG HGSS intervenirao kod Senja: Žena se udaljila od kuće, našli ju dezorijentiranu u šumi

Posebnost modula u senzorici koja dopušta rad noću, točnije u uvjetima smanjene vidljivosti, stoji u objavi.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare