To je to što me zanima!

Uskoro na hrvatsko tržište stižu i korona testovi na grgljanje, ostalih prodano sto tisuća

Testovi kakvih u primjerice Austriji ima već duže vrijeme, ne trebaju uzimanje brisa nego se korona detektira iz sline, grgljanjem. Očekuje ih se početkom sprnja, dok su jeftiniji bris-testovi stigli i u drogerije
Vidi originalni članak

Testovi na koronu koja se detektira iz sline dodatno će pojednostaviti postupak “dijagnoze”. Ni oni niti već postojeći kućni testovi, u primjeni dvadesetak dana, nisu, međutim, dovoljni za službenu dijagnozu, pa tako onda niti za prelazak granice ili općenito COVID potvrdu. Od njihovih dobavljača doznajemo da je dosad u Hrvatskoj prodano nešto manje od sto tisuća testova, što bi ih bilo oko pet tisuća po danu. Navala na njih je bila veća prvih nekoliko dana, a zatim se potražnja stišala. Kupuju ih, međutim, hoteli i kampovi, čak i neki autobusni prijevoznici, a tijekom ljeta veledrogerije očekuju i registraciju još nekoliko vrsta tih kućnih bris-testova.


Pouzdanost postojećih je 98 posto, što znači da je mogućnost pogrešnog rezultata jako mala. No “kvaka” je u tome da osoba koja napravi kućni test i on se pokaže pozitivnim, za razliku od službenog PCR testa, nigdje neće biti registrirana. Ako je test pozitivan, na savjesti je oboljele osobe da to onda prijavi i svojem liječniku te napravi i službeni, PCR test na koronu.

I u neke je drogerije, po jeftinijoj cijeni, stigao kućni bris-test na koronu, dosad je bio dostupan samo u ljekarnama.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • KoMiDaKartonPeder 18.06.2021.

    Ima li kakav test na duvanje. Pa da mi poduvate i vi i vasi testovi

  • 18.06.2021.

    Farmaceutska industrija je toliko pohlepna da je to prestrašno.Hrvatski dileri lijekovima ubjedljivo prednjače u regiji u toj pohlepi.

  • 18.06.2021.

    Još malo zarade na ovcama. Ne sumnjam kako će se nać klijentele koja će svako jutro grgljat ovo smeće. Samo vi i dalje podržajite ovu ludost

Komentiraj...
Vidi sve komentare