To je to što me zanima!

Ustavni sud odbio oca koji traži status njegovatelja

Prošle zime je Franjo oko 10 dana štrajkao glađu da dobije status njegovatelja kćeri koja boluje od triju kroničnih bolesti. Odbio ga je i Ustavni sud
Vidi originalni članak

Franji Kardašu, koji je prošle zime desetak dana štrajkao glađu, ni Ustavni sud nije prihvatio tumačenje da su mu Upravni sud i Ministarstvo zdravstva povrijedili ustavna prava jer mu nisu priznali status roditelja njegovatelja bolesne kćeri (9). Njegova kći boluje od triju kroničnih bolesti, dijabetesa, celijakije te upale štitnjače, ali ustavni suci su obrazložili kako Franjo nema pravo na status roditelja njegovatelja. Za status je ključno da bolesnik ne može samostalno izvoditi aktivnosti primjerene životnoj dobi, a u slučaju Franjine kćeri "ne postoji težina oštećenja zbog koje bi dijete bilo nepokretno", piše Večernji list. Obitelj Kardaš od države dobiva pomoć i doplatke, a jednokratno su dobili i 10.000 kuna odlukom ministra Milinovića koji ga je nagovorio da prekine štrajk. Otac je inzistirao na pravu djeteta na njegovatelja jer on i supruga ne mogu raditi zbog stradanja u prometnoj nesreći prije nekoliko godina u kojoj je on ozlijedio kralježnicu, a supruga je natukla kuk.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • lili75 06.09.2010.

    Problem je kad djeca zbog običnog proljeva ne smiju sve jesti pa muku mučiš šta bi im dao,a zamisli ovo...I onda im država neda pišljivih par tisuća kuna,a šta je sa ,što je već netko spomenuo, hrpom lažnih branitelja?Za njihove mirovine i raznorazne budalaste privilegije se ima.Fuj!

  • Tuga_i_Buga 06.09.2010.

    Pa što nisu rekli da su iz BIH, odmah bi dobili i stan, ne samo status njegovatelja!? Tako je to kad si u vlastitoj državi građanin trećega reda, moraš se boriti i protiv bolesti i protiv države.

  • bjondina 06.09.2010.

    stvarno ima pokvarenih ljudi u ovoj našoj državi:((kako vas nije sram komentirati da roditelji žele status njegovatelja da pare troše na sebe.Stvarno, pa jel vi znate koliko iznosi ta naknada-2000kn i kaj mogu s tim.Pogledajte samo koliko lažnih invalida domovinskog rata ima koji vuku naknade puno, puno veće , a vi se bavite s ljudima koji imaju ozbiljno bolesno djete.Sramite se stvarno.Ja osobno imam kronično bolesno djete i koristim produljeni porodiljni jer je još malen , i više sam s njim u bolnici nego doma.Primam naknadu 2500kn .trečinu potrošim na vitaminske pripravke za jačanje imuniteta jer nisu na teret države.Znam da tim roditeljima nikako nije lako ni sad , a bome niti da su dobil status njegovatelja.Zato im želim svu sreču svijeta , i njima da budu hrabri i bore se , a bome i malenoj a svim boleštinama koje su je snašle.A vi koji se toliko trsite da ne dobiju tih bjednih 2000kn, zapitajte se kako bi se vi osječali da imate bolesno djete???????Nedo Bog nikome.

Komentiraj...
Vidi sve komentare