To je to što me zanima!

Ustavni sud odlučuje o radu nedjeljom i izbornim jedinicama

Hoće li rad nedjeljom i dalje biti zabranjen te jesu li nove izborne jedinice za izbor saborskih zastupnika skrojene po zakonu odlučit će suci Ustavnog suda
Vidi originalni članak

Ustavni sud će na sutrašnjoj sjednici raspravljati o tome je li Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u suglasnosti s Ustavom.

Ocjenu ustavnosti podnijeli su saborski zastupnici i građanin.

OPORBA U SABORU: 'Očekujemo brzu reakciju Ustavnog suda na izglasani Zakon o izbornim jedinicama'

Hrvatski sabor je, podsjećamo, u rujnu 2023. donio novi Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor koji ne mijenja postojeći izborni sustav, ali u određenoj mjeri mijenja karte izbornih jedinica, slijedom čega će oko petina birača (22 posto), promijeniti jedinicu u kojoj je sada. Zakon je dobio potporu 77 zastupnika, 56 ih je bilo protiv. Buduće saborske zastupnike, njih 151, hrvatski birači će birati po postojećem modelu, u 10 izbornih jedinica po 14 zastupnika, osam zastupnika birat će pripadnici nacionalnih manjina, a tri hrvatska dijaspora tj. hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj u posebnim izbornim jedinicama.

Ustavni sud zatražio je ranije da se nove izborne jedinice nacrtaju na temelju vjerodostojnih podataka, no nove izborne jedinice koje je Sabor utvrdio na prijedlog Vlade skrojene su na temelju Registra birača u kojem je višak od pola milijuna birača pa preostaje vidjeti kako će se Ustavni sud, odlučujući o zahtjevu za ocjenu ustavnosti novog zakona, postaviti prema tome.

Na istoj sjednici i rad nedjeljom

NOVI ZAKON Plenković o modelu rada nedjeljama: Bit će 16 radnih, mislimo da je to dobar balans

Na istoj sjednici suci Ustavnog suda odlučivat će i o ustavnosti Zakona o trgovini,  vezano za najnovija pravila o radu trgovina nedjeljom. Ocjenu o suglasnosti tog Zakona s Ustavom zatražila je Hrvatska udruga poslodavaca, niz manjih trgovačkih poduzeća i obrta, te stranka FOKUS.

Sjednica će biti zatvorena za javnost. 

Idi na 24sata

Komentari 47

  • aha12 05.02.2024.

    Rad nedjeljom je zakon

  • aha12 05.02.2024.

    zašto ne ode na presađivanje kose?

  • Oksimoron_1 05.02.2024.

    Neka radi kako tko procijeni da mu odgovara. Ali, bit je u državi - imamo li dovoljno inspektora rada, kako oni rade, provode li se "blic" kontrole ili se prvo sve dogovori s "gazdama"? Jesu li radnici prijavljeni, plaćeni za prekovremene, rad nedjeljom ili praznicima, poštuje li se radno vrijeme, odmor???

Komentiraj...
Vidi sve komentare