Obavijesti

News

Komentari 0

'Očekujemo brzu reakciju Ustavnog suda na izglasani Zakon o izbornim jedinicama'

'Očekujemo brzu reakciju Ustavnog suda na izglasani Zakon o izbornim jedinicama'

Vladajuća većina usvojila je Zakon o izbornim jedinicama koji, odlukom Ustavnog suda, stupa na snagu 1. listopada. Obzirom da Zakon ne poštuje ono što je Ustavni sud tražio, oporba traži ocjenu ustavnosti

VIDEO

Za vrijeme glasanja smo prikupljali potpise, mislim da ih je prikupljeno dovoljno, i odmah početkom sljedećeg tjedna upućujemo zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu. Očekujemo brzu i prioritetnu reakciju jer je u velikom dijelu taj Zakon u izravnoj suprotnosti s onime što je rekao Ustavni sud, poručila je predsjednica Kluba Možemo Sandra Benčić nakon što je vladajuća većina usvojila novi Zakon o izbornim jedinicama. 

Ustavne stručnjakinje tvrde: 'Prijedlog zakona o izbornim jedinicama je neprihvatljiv!'
Ustavne stručnjakinje tvrde: 'Prijedlog zakona o izbornim jedinicama je neprihvatljiv!'

Podsjetimo, Vlada ga je u saborsku proceduru uputila tek u svibnju, malo prije nego li su saborski zastupnici otišli na dvomjesečnu ljetnu stanku, a obzirom da važeći Zakon odlukom Ustavnog suda prestaje važiti 1. listopada, morao se izglasati hitno u ovim prvim danima vraćanja zastupnika u klupe. Oporba  je ujedinjena u stavu da je Zakon neustavan.

- Očekujem da Ustavni sud poništi upravo izglasani Zakon jer se pri izradi nije držalo njihovih preporuka. Ovo je možda i najbitniji Zakon u ovom sazivu Sabora jer o njemu ovise buduća parlamentarna većina, nova Vlada, a skrojen je isključivo kako odgovara HDZ-u dok nijedan prijedlog oporbe nije prihvaćen. Činjenica je da je ishodište ovog Zakona u popisu birača, koji ne prikazuje stvarno stanje, i ne može proći na Ustavnom sudu - poručuje predsjednik Suverenista Marijan Pavliček.

Promptnu reakciju Ustavnog suda očekuju i iz SDP-a.  

Gong: Frankenštajnske izborne jedinice postale nakaradnije, ignorira se Ustavni sud
Gong: Frankenštajnske izborne jedinice postale nakaradnije, ignorira se Ustavni sud

- Mi smo zatražili od Ustavnog suda da se očituje i prije kako se ne bi gubilo vrijeme, kolege iz Možemo su sad s minimalnim doradama, također, uputile zahtjev za ocjenu ustavnosti, mi smo ga podržali i sad neka Ustavni sud radi svoj posao. Ono što je ovdje bitno je da ne odugovlače. Gospodo, imate svoju odluku, imate prijedlog Zakona, prijedlog ocjene ustavnosti, odradite to što prije kako bi znali po kojim pravilima idemo na izbore - poručio je ustavnim sucima šef SDP-a Peđa Grbin.

Sam proces kreiranja ovog zakona je težak poraz Hrvatske kao države i stupnja demokratičnosti, kaže i zastupnica Kluba Centra i GLAS-a Dalija Orešković. 

Oporba uvijek kritizira, a nikad ne ponudi suvislo rješenje, odgovara im Hrvoje Zekanović iz vladajuće većine. 

Ovo su nove izborne jedinice: Najveća promjena je u Zagrebu
Ovo su nove izborne jedinice: Najveća promjena je u Zagrebu

- Nijedan oporbeni klub, možda osim nekog manjeg, nije izašao s konkretnim prijedlogom kako bi izborne jedinice trebale izgledati. Uvijek imamo kritiku, a nikada ne daju konkretno i suvislo rješenje. Jedini prijedlog što se čuo je da Hrvatska bude jedna izborna jedinica, što Mostovci zazivaju, pa im poručujem da imaju priliku 9. lipnja na europskim izborima pa se mogu iskušati u takvoj izbornoj jedinici. A podsjećam da su prošli put ostali ispod izbornog praga - kazao je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe