To je to što me zanima!

Odluka suda: ZKP je ustavan, antikorupcijske afere idu dalje

Navodno su ustavni suci neustavnim proglasili pedesetak odredbi, ali ne radi se o ključnim normama, već o onima koje su evidentno neustavne, ali nisu ni korištene
Vidi originalni članak

Ipak ništa od ukidanja ključnih odredbi Zakona o kaznenom postupku (ZKP), a to znači da neće biti ni "potopa" svih antikorupcijskih predmeta.  

- Odluka koja je pripremljena na Ustavnom sudu u povodu zahtjeva za ocjenu ustavnosti ZKP-a neće sadržavati ništa dramatično, a hajka koja se zbog nje podigla potpuno je nepotrebna – rekao je za Večernji list jedan od ustavnih sudaca izravno uključenih u izradu odluke o sudbini zakona koji je istrage povjerio. 

Ustavni sud ocjenjuje, što je posebno važno u kontekstu aktualnih procesa koji se vode po novom ZKP-u, od suđenja Ivi Sanaderu, HDZ-u, za Podravku, Hypo banku, Poštansku banku i druge, da je koncept ZKP-a ustavan, dok u suglasju s ustavnim načelnima nisu pojedine zakonske norme.

Navodno su ustavni suci neustavnim proglasili pedesetak odredbi Zakona i dali zakonodavcu rok od šest mjeseci da ih uskladi s Ustavom. No, ne radi se o ključnim normama, već o onima koje su evidentno neustavne, ali u pravilu uopće nisu ni korištene u praksi. 

Proizlazi, dakle, da ni to što će dio normi ipak biti ukinut neće utjecati na aktualne postupke jer dokazi koji bi teretili Sanadera, Mladena Barišića ili bilo kojeg drugog od optuženika u korupcijskim aferama nisu primjenjivani odredbama koje su neustavne.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • japanokinez 16.05.2012.

    Uskoro otvaram urede u svim gradovima hrvatske za legalno skidanje ove i bilo koje druge vlasti i svih koji su sudjelovali u ovoj banana pretvorbi. Sudovi i suci, ovakve predmete koji imaju 60.000 120.000 stranica nikada više neće imati. Predmet sličan ovom može trajati najviše 2 tjedna. Vrlo brzo još novosti oko zapošljavanja, struje i proizvodnje. Banke više neće postojati.

  • Car Mrgud 16.05.2012.

    Taj "ustavni sud" bi prije svega trebalo proglasiti neustavnim jer snosi najveću krivicu za najgoru palež u hrvatskoj povijesti.

  • feba 16.05.2012.

    Rekoh ja neki dan,par godina dok traju procesi,dok se provjeravaju svjedoci,zakonitost i ostale drndemrde i na kraju--nikom niš ne bu falilo osim narodu pokradena lova i dalje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare