To je to što me zanima!

Uzgajivači na koljenima: 'Ako se nešto ne promijeni, pošast će poharati cijelu Hrvatsku'

Ovo će uništiti male uzgajivače svinja, a i veliki su u opasnosti, pričaju svinjogojci
Vidi originalni članak

Ovo je sad potpuni kaos. Propustili smo tih prvih krucijalnih četiri, pet dana, kad je trebalo aktivno rješavati problem i eutanazirati. Sad je, bojim se, prekasno. Ljudi su u strahu, panici, ovo će uništiti male uzgajivače svinja, a u velikoj, realnoj opasnosti su i oni veći, priča nam Antun Golubović, predsjednik Odjela za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore, i sam uzgajivač svinja. Prije nekoliko dana, nakon susjednih županija, i u Osječko-baranjskoj županiji, odakle inače dolazi čak jedna trećina svih hrvatskih uzgajivača svinja, potvrđena je zaraza svinjskom kugom, i to u Semeljcima, Mrzoviću i Vrbici.

KOLINJE U SLAVONIJI Državni tajnik za 24sata: Onaj tko nema kategoriju 3, mora zaklati svinje do 30. studenog

U pitanju su četiri OPG-a, na kojima je, prema trenutačno dostupnim informacijama, do sada eutanazirano 60 svinja.

- Virus se jako proširio, pojas zaraze postaje preširok. Mi svinjogojci smatramo da se to dosadašnjim načinom i ovakvim pristupom neće riješiti. Nažalost, mislim da bi u idućih nekoliko tjedana i mjeseci moglo proći cijelu Hrvatsku. Šteta će biti višemilijunska, nema kvalitetnog i sveobuhvatnog rješenja - smatra Golubović te dodaje kako rješenje leži u tome da problem počnu rješavati sposobni - znalci i stručnjaci, a ne podobni.

U resornome ministarstvu vlada kaos, dodaje naš sugovornik.

KUGA POŽURILA PROPISE Kraj jednog običaja: Odzvonilo je tradiciji kolinja po dvorištima

- Jedno misle, drugo govore, treće rade. Kad se mi svinjogojci bunimo i protestiramo, onda smo mi problematični - ističe Golubović i kaže kako će se daljnjim širenjem svinjske kuge dodatno produbiti socijalni problem.

- Manja gospodarstva koja su živjela od pet, šest svinja, a takvih je u Vukovarskoj-srijemskoj županiji jako puno, sad će biti uništena. Ovo je čisto i očito pogodovanje mesnoj industriji - smatra Golubović.

Iako kaže kako se ne usudi predlagati nikakvo rješenje, ističe Švedsku, koja je svinjsku kugu riješila brzo i efikasno.

SVINJSKA KUGA U Osječko-baranjskoj županiji do sada eutanazirano 60 svinja

- Kad je u dijelovima Švedske izbila svinjska kuga, Šveđani su na 1000 četvornih kilometara podigli vojsku i pobili sve divlje svinje. A kod nas je, s druge strane, potpuni kaos. Sve ovo polako uništava svinjogojstvo, ne samo na području Baranje i Srijema, nego i cijele Hrvatske - zaključuje naš sugovornik.

Suprotno prozivkama uzgajivača svinja, resorna ministrica Marija Vučković smatra kako je Hrvatska potpuno bila spremna za svinjsku kugu, za što ima, kaže, brojne dokaze.

Na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije oni bez kategorije 3 moraju zaklati svinje do 30. listopada, a na području cijele Hrvatske taj je rok 30. studenoga, poručio je prije nekoliko dana Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Ivan domoljub 17.10.2023.

    Jako neozbiljno se pristupa ovom velikom problemu ta bolest će još više uništiti male uzgajivače a to im je prihod za preživljavanje pa neće svi van netko želi i ostati u domovini Jako puno onih što donose zakone i represije su nekompetetni i neznalice neznaju se na pravi naćin suočiti sa ovim problemom

  • Ujkocro 16.10.2023.

    Zašto prvo ne pobiju sve divlje svinje na zaraženim područjima?One nisu zaražene?

  • IstraNo1 16.10.2023.

    Šta je sa divljim svinjama..da li one prenose svinjsku kugu?

Komentiraj...
Vidi sve komentare