To je to što me zanima!

Većina oslobođenih žena iz ruku Boko Harama je trudno

Iz zarobljeništva islamističke terorističke grupe Boko Haram oslobođeno je 260 žena od kojih je 214 trudno. Neke u odmaklom, a neke u ranom stadiju trudnoće
Vidi originalni članak

Nesretne žene sad prolaze preglede na različite zaraze, infekcije, uključujući i HIV/AIDS. Mnogima je potrebna terapija za posttraumatski stres i hitna medicinska njega, jer su preživjele težu psihološku traumu, pišu svjetski mediji.

Teroristička islamistička skupina Boko Haram otima mlade djevojke kako bi ih prisilio da prijeđu na islam i da se vjenčaju te ih drži kao roblje.

Babatunde Osotimehin iz Fonda za stanovništvo pri Ujedinjenim narodima u Nigeriji (UNFPA) kazao je da je 214 žena u drugom stanju.

- Kod 214 od onih koje su do sada testirane ustanovljena je trudnoća u različitim stadijima. Mnoge pokazuju znake traume. Pretrpjele su ogroman stres tako da psihološko savjetovanje mora biti intenzivno. Jako puno je žena i djece kojima je stres ispisan na licu, neke od njih su izgubljene u svom svijetu i ne znaju gdje se nalaze - kazao je Osotimehin.

UNFPA inače surađuje s vladom Nigerije s ciljem vraćanja dostojanstva djevojkama koje su bile otete i pomaganja da koliko je moguće prebrode psiho-socijalnu traumu.

Nigerijska vojska je u tri različite akcije oslobodila gotovo 700 žena iz ruku militantne skupine Boko Haram. Otkad su oni krenuli u svoju pobunjeničku bitku stvaranja islamističke države tisuće su ubijene u sjevernoj Nigeriji. 

Nigerijska vojska je, u suradnji s trupama iz susjednih zemalja, u veljači pokrenula veliku ofenzivu protiv njih te su uspjeli vratiti teritorij koji je Boko Haram zauzeo prošle godine.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • conte 05.05.2015.

    zgodan taj islam - ukradeš, "oženiš" i rokaš dok ti ne dosadi. a sve po zakonu. divota....

  • MrDick 04.05.2015.

    Hvala sta ste potvrdili moje sumnje. Nema novca u nigerija.

  • Galeb i ja 04.05.2015.

    Zalosni ali i istinito.

Komentiraj...
Vidi sve komentare