To je to što me zanima!

'Velika većina je usvojila da se ide s ratifikacijom Konvencije'

Ono što je meni bilo važno, iz svih rasprava nisam u sadržajnom smislu čuo niti jedan konkretan aspekt bilo kojeg članka Konvencije koji bi mogao biti problematičan, kazao je premijer
Vidi originalni članak

Zadovoljan sam današnjim sastankom, čini mi se i da je većina sudionika također zadovoljna, možda oni koji nisu bili toliko informirani o ovoj temi sada znaju puno više. Koncentriramo se na meritum i radimo ono što mislimo da je dobro za hrvatsko društvo i za zaštitu žena i zaštitu od nasilja u obitelji, rekao je Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojoj se raspravljalo o Istanbulskoj konvenciji.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ono o čemu ćemo dodatno razgovarati je sadržaj određene interpretativne izjave koja mislim da bi bitno pomogla u boljem razumijevanju i artikuliranju stava Hrvatske kao države u vezi određenih odredbi Konvencije - dodao je.

- Generalni smjer da se ide s ratifikacijom je velikim dijelom prihvaćen, bilo je nekih kolega koji su imali drugačiji stav. Međutim to je normalna procedura u okviru HDZ-a, svi oni su i dalje članovi stranke, nema nekih dramatičnih turbulencija, ali se oko nekih osjetljivih pitanja razlikujemo u pristupu. Ono što je meni bilo važno, iz svih rasprava nisam u sadržajnom smislu čuo niti jedan konkretan aspekt bilo kojeg članka Konvencije koji bi mogao biti problematičan. Cijelo vrijeme smo u jednom  ozračju što bi potencijalno moglo biti skriveno. Ne mogu konstatirati da sam uočio nešto što je itko od kolega dovoljno kvalitetno argumentirao da bi moglo biti alarmantno za nas - kazao je.

- Ono što je važno da se u ovoj Konvenciji pojam roda veže uz uloge žene i muškarca, to je ono što je bilo najbitnije i mislim da je Konvencija s te strane sasvim precizna. Na kraju nije bilo potrebe za glasanje, ja sam rezimirao sljedeće korake: nastavak procesa ratifikacije, veće senzibiliziranje javnosti za sadržaj, komunikacija s onim akterima u društvu koji imaju određene rezerve ili se protive ovom procesu i definiranje interpretativne izjave. I to su koraci koje su svi podržali - istaknuo je premijer.

- Što se tiče pisma, njegovo je pravo da izrazi svoj stav. Što se tiče tona pojedinih formulacija nisam siguran da su najbolje pogođene, ali prijatelji smo - kazao je premijer komentirajući pismo Davora Ive Stiera.

 

Idi na 24sata

Komentari 183

  • max2017 13.03.2018.

    Zanimljivo je koliko HDZ uvažava svako mišljenje i pismo iz inozemstva ,a ne šljivi ni 1000 domicilnih osoba a niti žensko mišljenje o onome što njih najviše boli(doslovno-tamburanje) !?. Dakle ako imaš stav izdelegiraj nekog ex Hrvata da to iznese javno -učinak garantiran !.....Pri tome je nebitno da se ti ljudi jedva služe toliko "dragim jezikom!!?).Poučak ?? očit !!!!! Bijedno je da se u svojoj zemlji domicilno stanovništvo manje uvažava nego Arapi u Njemačkoj !!? H D Z !!!!!!

  • user_467854 13.03.2018.

    Referendum.

  • kormilar 13.03.2018.

    Premjer Plenković ima u RH još samo obaviti posao oko usvajanja istanbulske konvencije, pa se vraća u EU, gdje će mu šef EK Jean-Claude Juncker čestitati na dobro obavljenom poslu i dati mu kocku šećera (sinekure), a možda i mjesto svoga budućeg nasljednika! Uostalom, premjer RH je već pokazao određene pretenzije za to mjesto prilikom iznošenjem prijedloga ukrajinskom predsjedniku Porošenku u vezi riješavanja krize između Rusije i Ukrajine, što je ruski predsjednik Putin dočekao na nož!

Komentiraj...
Vidi sve komentare