To je to što me zanima!

VIDEO Izgorjelo krovište dvorca iz 14. stoljeća kod Karlovca: U njemu su živjeli i Frankopani

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Stari grad Novigrad poznat i kao Frankopanski grad zaštićeno je kulturno dobro, a u utorak poslijepodne se zapalilo krovište jedne, a potom se požar proširio i na drugu kulu. Policija je potvrdila da je požar ugašen
Vidi originalni članak

Velika je šteta što se ovo dogodilo. Prekrasno je ovdje, često mladenci dolaze ovdje na svadbeno slikanje, ispričala nam je čitateljica koja je poslala snimke požara koji je izbio na krovištu kule Novigrada na Dobri.

Požar je izbio u utorak poslijepodne oko 16 sati na krovištu zaštićenog kulturnog dobra u blizini Karlovca. U nekoliko minuta vatra je progutala krov kule, a zatim se proširila i na krov druge kule.

POGLEDAJ VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Požar je ugašen, a sutra nakon očevida ćemo znati više informacija o samom uzroku požara - rekli su iz policije.

Ova povijesna utvrda podignuta je u 14. stoljeću, a nalazi se u blizini rijeke Dobre. Utvrdu je u 15. stoljeću naselila poznata hrvatska plemićka obitelj Frankopan.

POGLEDAJTE POŽAR NA KROVU DVORCA:

Nekoliko puta je opljačkan i uništen, ali i obnovljen. Kroz povijest mijenjali su se njegovi vlasnici, ali i arhitektura. 

Od 1939.godine je u vlasništvu Banovine Hrvatske, a za vrijeme 2. svjetskog rata grad je ponovno porušen i zapaljen. 

Godine 1969. Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture iz Zagreba donosi rješenje za upis Novigrada u Registar nepokretnih spomenika kulture. Projekt obnove staroga grada započeo je 1999. godine, na inicijativu Društva prijatelja Novigrada na Dobri „Frankopan“, te uz pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Karlovca.

Obnova ovog zaštićenog kulturnog dobra još traje.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Paracetamol 15.03.2022.

    Koliko mi je poznato mislim da je dvorac obnovljen poradi inicijative profesora Peršina (Mrkvice), i dragovoljnim radom uređenja okoliša od strane najradišnijeg Karlovčana Vlade Furača.

  • komparator 15.03.2022.

    Stiže Marisol !

  • szalony099 15.03.2022.

    Dali su Frankopani zivi i zdravi, lako je sto su ostali bez krova nad glavom

Komentiraj...
Vidi sve komentare