Obavijesti

News

Komentari 23

VIDEO Izgorjelo krovište dvorca iz 14. stoljeća kod Karlovca: U njemu su živjeli i Frankopani

VIDEO Izgorjelo krovište dvorca iz 14. stoljeća kod Karlovca: U njemu su živjeli i Frankopani
1

Stari grad Novigrad poznat i kao Frankopanski grad zaštićeno je kulturno dobro, a u utorak poslijepodne se zapalilo krovište jedne, a potom se požar proširio i na drugu kulu. Policija je potvrdila da je požar ugašen

Velika je šteta što se ovo dogodilo. Prekrasno je ovdje, često mladenci dolaze ovdje na svadbeno slikanje, ispričala nam je čitateljica koja je poslala snimke požara koji je izbio na krovištu kule Novigrada na Dobri.

Požar je izbio u utorak poslijepodne oko 16 sati na krovištu zaštićenog kulturnog dobra u blizini Karlovca. U nekoliko minuta vatra je progutala krov kule, a zatim se proširila i na krov druge kule.

POGLEDAJ VIDEO: 

Pokretanje videa ...

- Požar je ugašen, a sutra nakon očevida ćemo znati više informacija o samom uzroku požara - rekli su iz policije.

Ova povijesna utvrda podignuta je u 14. stoljeću, a nalazi se u blizini rijeke Dobre. Utvrdu je u 15. stoljeću naselila poznata hrvatska plemićka obitelj Frankopan.

POGLEDAJTE POŽAR NA KROVU DVORCA:

Nekoliko puta je opljačkan i uništen, ali i obnovljen. Kroz povijest mijenjali su se njegovi vlasnici, ali i arhitektura. 

Od 1939.godine je u vlasništvu Banovine Hrvatske, a za vrijeme 2. svjetskog rata grad je ponovno porušen i zapaljen. 

Godine 1969. Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture iz Zagreba donosi rješenje za upis Novigrada u Registar nepokretnih spomenika kulture. Projekt obnove staroga grada započeo je 1999. godine, na inicijativu Društva prijatelja Novigrada na Dobri „Frankopan“, te uz pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Karlovca.

Obnova ovog zaštićenog kulturnog dobra još traje.