To je to što me zanima!

VIDEO Kako na android telefonu uključiti upozorenje za potrese?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Telefoni koji koriste Googleov operativni sustav Android imaju sustav zvan ShakeAlert, koji vas na potres može upozoriti čak par sekundi prije nego ga osjetite. Kreiran je u suradnji s američkim Geološkim zavodom
Vidi originalni članak

Razorni potres u Bosni i Hercegovini od 6.1 po Richteru skrenuo je pažnju korisnicima s Androidovim mobitelima kad je mnoge građane BiH i Hrvatske upozorio na potres čak nekoliko sekundi prije nego su ga osjetili.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako uključiti sustav upozorenja na potrese

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Tzv. ShakeAlert sustav možete aktivirati odlaskom na postavke mobitela, zatim u izborniku Lokacija pronaći opciju 'Upozorenja o potresu' (Earthquake alerts). Sustav je krenuo u upotrebu još 2020. godine, a radi na principu da se mobiteli ponašaju kao seizmometri.

OKRUŽITE SE DRAGIM LJUDIMA Evo kako smiriti sebe i djecu u slučaju ponovnih potresa: Bitno je ne paničariti i ostati pribran

Drugim riječima, svaki Androidov mobitel u sebi ima akcelometar koji može osjetiti potrese. Čim telefon osjeti takvu trešnju, on šalje signal na Googleov server za detektiranje potresa zajedno s približnom lokacijom tog mobitela, koji zatim, ukoliko više mobitela šalje isti signal na toj lokaciji, postaju dio tzv. mreže seizmometara na temelju čijih podataka se može odrediti radi li se o potresu, kao i njegovoj približnoj magnitudi.

FRA BOŽE I NJEGOVI BISERI Fratar objavio: 'Kakav potres? Odavno nisam ovako uživao...' Popljuvali ga u komentarima

Ukoliko je potres potvrđen, informacije se zatim prosljeđuju u Googleovu tražilicu kako bi ljudi mogli odmah vidjeti sve dostupne podatke. Tih par sekundi prednosti može vam spasiti život, a zasigurno je pomoglo i smanjiti potencijalne žrtve sinoćnjeg potresa.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • 23.04.2022.

    ukljuci GA u glavi I NEMA problema ako nisi panicar

  • velma 23.04.2022.

    Koja glupost samo da ti naplate više giga,baš će potres sam sebe najavit..

  • Zalosna Sova 23.04.2022.

    Ja to ne mogu naci u postavkama, sve mi je na njemackom, ide mi na zivce kad ovako nesto objasnjavaju i uvijek koriste engleske rijeci. UK je na kraju Europe tisucama km od HR, a AUT je na samo 100 km od ZG.

Komentiraj...
Vidi sve komentare