To je to što me zanima!

VIDEO Otvorili obilaznicu kod Stona: ’Cesta je kao krvotok, a mi smo sad konačno prodisali’

Jug Hrvatske konačno je potpuno cestovno spojen, a mještani ne kriju oduševljenje dionicom dugom 7,5 km, na kojoj se nalazi i impozantni most Ston, od 485 metara
Vidi originalni članak

Svi koji dođu u Dubrovnik dođu i u naš lijepi Ston. A sad ćemo se svim tim ljudima moći više posvetiti i pružati im bolje usluge, rekao nam je Svetan Pejić, direktor Stonske solane i ugostitelj, o otvorenju Stonske obilaznice. Na svečanost otvorenja stigao je i premijer Andrej Plenković, a otvorenjem 7,5 kilometara duge obilaznice konačno je završio projekt cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Od prošlog ljeta možete autom preko Pelješkog mosta, ali kako obilaznica nije bila otvorena, mnogi su automobili morali put nastaviti dalje kroz Ston. No sad je sve spojeno i prometna povezanost konačno je završila.

KONAČNO SPOJILI JUG DRŽAVE VIDEO Hrvatske ceste objavile fantastične snimke: Pogledajte novu stonsku obilaznicu iz zraka

- Sad će biti manje gužve. Manje ćemo odbijati ljude. Ovako ponekad jednostavno nismo imali dovoljno stolova. Zato kažem da ćemo pružati bolje usluge. Posla će i dalje biti više nego dovoljno. Ovo sve je samo dobro za naš kraj - dodao je Pejić.

Oduševljenje ne krije niti načelnik općine Vedran Antunica, koji nam govori kako dosadašnje brojke navještaju nikad bolju sezonu.

- Prema sadašnjem stanju, Ston je debelo prekoračio prošlogodišnje brojke. Ako se ovako nastavi, sezona će biti i više nego uspješna - optimističan je Antunica.

Govori kako su prošlo ljeto preživjeli gužve, ali da je najvažnije to što nije bilo zastoja, promet je tekao, doduše usporeno, ali je tekao.

- Ceste su krvotok društva, a ovime smo prodisali - zaključio je Antunica.

U dobru sezonu, ali i mnogo manje gužve, vjeruje i Ivo Vlahušić, stanovnik Stona, koji je jedva dočekao otvorenje obilaznice.

SVEČANO OTVORILI OBILAZNICU VIDEO Plenković na mostu Ston o Marušić: Pričat ću s Hrvoj Šipek da saznam o čemu se radi

- Svi su sretni, hvala Bogu da je i taj dio završen. Prometa će biti manje, a intenzitet ljudi u gradu vjerojatno će ostati isti, ako ne čak i veći, a sve zbog naše povijesti, zidina i gastronomije - siguran je Vlahušić.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na otvorenju su bili i potpredsjednik Vlade te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

STONSKA OBILAZNICA FOTO Prekrasan pogled na most Ston uoči svečanog otvorenja

- Velik je to iskorak, koji je jug Hrvatske dugo čekao. Zaista je lijepo biti ovdje kad otvaramo zadnju dionicu kojom je Hrvatska jednom zauvijek spojena - rekao je Plenković.

Iako je kilometarski prilično kratka, ova dionica bila je vrlo izazovna za gradnju grčkom Avaxu. Trebalo je prokopati dva velika tunela, a između njih napraviti most. Na trasi se sa sjeverne strane nalazi tuneli Polakovica (1242 m), a s južne strane tunel Supava (1290 m). Između ta dva tunela smjestio se most Ston (485 m), koji se nalazi na 40 metara iznad stonskoga kanala. 

Ston će sada biti još pristupačniji

Gordana Pilj iz Splita prvi je put prešla preko Pelješkog mosta pa je posjetila i Ston.

- Sad će nam put prema jugu biti još brži i ugodniji. Oduševljeni smo mostom, ali i obilaznicom”, rekla nam je.

Obilaznicom oko Stona oduševljeni su i Ivo Vlahušić (gore) te ugostitelj Svetan Pejić (desno dolje).

 

 

Idi na 24sata

Komentari 29

  • Maxitron 20.04.2023.

    Glavno da se nekaj dela na tom glupom kamenjaru a cestu u Zagorju koja vodi prema Mariji Bistrici delaju već 30 let i to tak da možeš voziti reli po njoj a kak izgleda da ju nebudu završili još 30 let. No to i ni za čudo kad pogledaš ko su i od kud su glavonje u vladi , lova samo curi prema kamenjaru . Ogledni primjer "pravilno raspoređene love" vidi se u Sisku i okolici i ne treba biti posebno pametan da bi videl " pravilnosti".

  • njet njet 20.04.2023.

    pa ako je "cesta kao krvotok" onda bi, mozda jelte, primjerenije bilo nastaviti s "a nama je krv konacno prokolala" umjesto "mi smo sad konačno prodisali"...mozda jelte ;-)

  • scythe 20.04.2023.

    Da je Slučajni nekom greškom predsjednik Vlade, ovaj most bi već bio koncesioniziran ili outsourcingiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare