To je to što me zanima!

VIDEO 'Nestao' u par sekundi: Ukrajinci uništili ruski sustav vrijedan pet milijuna dolara

Podljot-K1 je mobilni radarski sustav koji može detektirati do 200 ciljeva istovremeno i ima domet detekcije do 450 kilometara. Sustav navodno vrijedi 5 milijuna dolara
Vidi originalni članak

U napadu na Ukrajinu uništen je skupocjeni sustav ruske vojne opreme, objavila je ukrajinsko vojno-obavještajna agencija GUR te priložila video snimku za koju tvrdi kako prikazuje udar pripadnika Obavještajne službe obrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sustav 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Naime, to je suvremeni mobilni radarski sustav koji može detektirati do 200 zračnih ciljeva istovremeno te ima domet detekcije do 450 kilometara, stoji na stranici Army Recognition. Vrijednost mu je 5 milijuna dolara i posebno je dizajniran za otkrivanje ciljeva na malim visinama. 

Razvijen je 2009. godine, a raspoređuje se u ruskim snagama protuzračne obrane od 2015. godine, prenosi Newsweek.

ŠALJU DODATNE TRUPE Rusija pojačava ofenzivu u istočnoj Ukrajini, Kijev očekuje američku isporuku oružja

Snimka drona prikazuje ukrajinski udar u polju na nepoznatoj lokaciji, a snimak iz drugih kuteva pokazuje eksploziju i posljedice udara. 

- Uspješno je vatrom oštećena antenska instalacija i dizel stanica koja je napajala kompleks - navodi GUR uz snimak u trajanju od 47 sekundi.

Ukrajinska obavještajna služba navodi da je Rusija koristila sustav za detektiranje i prijenos koordinata svojim protuzračnim raketnim sistemima S-300 i S-400. Ukrajinci su se pohvalili uspješnim gađanjem skupog komada opreme, međutim informacije i snimak nisu nezavisno potvrđeni. 

ZAKUHALO SE Ruska rafinerija obustavila rad: Napali su ih dronovi iz Ukrajine

- Cijena takvog radara je više od 700 milijuna rubalja ili više od 5 milijuna dolara - rečeno je.

U studenom prošle godine ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da je jedan takav sustav uništen, što je treće potvrđeno uništenje opreme, nakon udara u pograničnoj zoni u blizini sela Krasnaja Poljana.

OŠTEĆENA OPREMA Rusija je napala ukrajinska energetska postrojenja u tri regije. Ukrajina: 'Ima i žrtava'

Prema ukrajinskim izvještajima, 2022. godine je još jedan isti ruski radarski sustav uništen u preciznom napadu u Hersonu.

Informacije o uništenju ruskog radarskog sustav dolazi nakon više prijavljenih ukrajinskih udara koji su izmakli ruskoj protuzračnoj obrani. Tijekom noći u petak Ukrajina je izvela napade bespilotnim letjelicama na dvije rafinerije nafte i vojni aerodrom u ruskoj regiji Krasnodar. Na snimci je zabilježen navodni trenutak udara na naftno postrojenje.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • strmi007 28.04.2024.

    Događa se

  • nikolina26 28.04.2024.

    di to u diznilendu su unistili

  • Denis Denis 28.04.2024.

    Mladost u cijelom svijetu gine, jer se dvojica vođa ne mogu dogovoriti čiji je veći. Zbog nebuloza nekoliko vodećih majmuna, izginu stotine tisuća ljudi, mala djeca ostaju siročad, razoreni gradovi, razorena industrija, potrošene stotine milijardi, posijana minska polja, samo da bi jednog dana jedan od njih mogao reći: eto vidiš da je moj veći.

Komentiraj...
Vidi sve komentare