To je to što me zanima!

Vili Beroš: 'Uvodimo rano otkrivanje raka kože, smrtnost je 30%'. Ljut je na Vinogradsku

U Vinogradskoj pregledaju četiri pacijenta po danu po doktoru, Beroš traži objašnjenje zašto tako malo. Tamo je referentni centar za melanom, a ministar je usred kampanje za prevenciju melanoma
Vidi originalni članak

Tekst 24sata u kojem smo prije nekoliko dana otkrili paradoks da Ministarstvo zdravstva provodi kampanju ranog otkrivanja melanoma, a istodobno se u Referentnom centru Ministarstva zdravstva za melanom pri KBC-u Sestre milosrdnice čeka godinu dana na prvi dermatološki pregled madeža, izazvao je rat između Beroševa ministarstva i bolnice. Takva "reklama" za kampanju nije dobra - javno se otkrilo da ni sad bolnica ne može u kraćem roku pokriti sve prve preglede, a nakon kampanje će ih biti još i više. Iz tog je razloga Beroš istoga dana kad je tekst izašao, doznajemo, Vinogradskoj poslao zahtjev da mu objasne kako je moguće da je osoba rizične svijetle puti, koja se naručivala u svibnju, termin dobila tek u svibnju 2024. Pritom, lista HZZO-a navodi da termina ima i u listopadu ove godine.

- Molimo očitovanje zašto je osoba iz članka termin dobila tek u svibnju iduće godine. Pregledom podataka na HZZO-ovim listama piše da slobodnih termina ima početkom listopada - stoji u dopisu koji je Beroš žurno poslao bolnici.

KAKO SE PREVENIRA AGRESIVNI MELANOM Država zove na preglede, a lista čekanja po 12 mjeseci. Čak 30% ljudi s melanomom ne preživi

U ministarstvu dodaju kako je u pitanju loša organizacija bolnice, a bolnica se pravda manjkom kapaciteta. Prema podacima ministarstva, Vinogradska je u prvih šest mjeseci ove godine fakturirala 5656 prvih složenih pregleda. Kad se uzme u obzir broj da imaju 11 specijalista dermatologije i venerologije, svaki od njih je u 124 radna dana pregledao po 4,1 pacijenta po danu. Neki su pregledali i po samo dva, a neki pak četiri pacijenta u šest mjeseci.

Smrtnost od melanoma u Hrvatskoj iznosi čak 30 posto, na tragičnom smo drugome mjestu u EU po toj stopi. Beroš je jučer u Kninu najavio kako će Hrvatska do kraja godine uvesti nacionalni program ranog otkrivanja melanoma. Kako neslužbeno doznajemo, od uprave Vinogradske tražit će i objašnjenje zašto njihovi specijalisti dermatologije i venerologije obavljaju tako malo pregleda. Teško je povjerovati da Ministarstvo već ranije, u zamahu kampanje, nije znalo da se čeka godinu dana na prvi pregled, i to u Referentnom centru za melanom. Tražit će da se bolnica bolje organizira i da obavlja više prvih pregleda.

Jučer je tijekom preventivne akcije u kninskoj bolnici, na kojoj je sudjelovao i Beroš, među pregledanima otkriveno sedam posto melanoma. Čak 60 posto Hrvata ne štiti se od sunca, godišnje od melanoma obolijeva tisuću ljudi, a svake godine se otkrije 150 više. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • 31.07.2023.

    Da je uređen sustav svi bi se morali odluciti da li rade u privatnim ili državnim službama. Bez toga imamo ovo…..

  • Oksimoron_1 31.07.2023.

    Piše "11 specijalista dermatologije i venerologije, svaki od njih je u 124 radna dana pregledao po 4,1 pacijenta po danu." Ministre Beroš, kako je moguće da je tako malo pacijenata pregledano, Pažljiv, zaista detaljan pregled cijelog tijela traje cca 30-40 min. Radno vrijeme je 7.5 sati (bez pauze). Da efektivno rade s pacijentima 5 sati trebali bi ih pregledati barem 6-7. Gdje to zapinje?

  • turbo mega ultra 31.07.2023.

    jao vili kako ti lijepo dociras, bas te je diiivno sliusati , a gledati pogotovo...ali samo kad usnice namazes labelom ;-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare