To je to što me zanima!

Virus Zapadnog Nila pojavio se u susjedstvu: 'Uskoro bi mogao doći i u Hrvatsku, rizik postoji'

Većina zaraženih nema nikakve simptome i tegobe, no u 20-30 posto slučajeva simptomi se pojave i slični su gripi - povišena temperatura, bol u mišićima i zglobovima
Vidi originalni članak

Virus Zapadnog Nila je u ponedjeljak potvrđen u Srbiji. Nadležne službe pozvale su građane na oprez i da ne zanemaruju simptome. Doktorica Iva Pem Novosel je za Dnevnik.hr poručila kako je moguće da se virus uskoro pojavi u Hrvatskoj obzirom da ga prenose komarci. 

- Srećom, kod nas još nemamo detektiran slučaj, a nismo ga imali ni zadnje dvije sezone, ali rizik postoji kad god je sezona. Najčešće se pojavljuje u uvjetima visokih temperatura, a izgledi su veći ako je prethodno bilo dosta vlage - poručila je. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Većina zaraženih nema nikakve simptome i tegobe, no u 20-30 posto slučajeva simptomi se pojave i slični su gripi - povišena temperatura, bol u mišićima i zglobovima. Može se javiti i mučnina, povraćanje i simptomi slični crijevnoj virozi, kao i osip na trbuhu i leđima. Takvih je slučajeva u Hrvatskoj 2018. bilo oko 70. 

SIMPTOMI I KOMPLIKACIJE Opaka bolest Zapadnog Nila od koje je preminula Mira Furlan: 'Ljudima se ni ne jave simptomi'

- U vrlo malom broju slučajeva, svega jedan posto, može se izraziti manifestna bolest - teški oblik poput meningitisa ili meningoencefalitisa, a najgori oblik je akutna flakcidna paraliza, odnosno slabljenje mišića. Ali to je izrazito rijetko, baš kao i smrtni ishod, koji je moguć u tri do 15 posto od tih manifestnih slučajeva. Te 2018. godine imali smo nekoliko smrtnih slučajeva - poručila je Pem Novosel. 

Najbolja prevencija, ističe doktorica, je upotreba repelenata. 

RJEŠENJE ZA SVAKO STANJE Opasnosti na otvorenom: Od otrovnog bilja do uboda kukaca

- Taj naš domaći komarac najviše je aktivan u sumrak ili u zoru pa ako ljudi u tom razdoblju borave na otvorenom jako je važno da se našpricaju repelentima. Treba našpricati sve nepokrivene dijelove tijela. U zatvorenim prostorima vrlo su korisne zaštitne mreže na prozorima i balkonskim vratima, uz primjenu repelenata za prostore. Komarcima ne odgovaraju klimatizirani i hladni prostori - poručila je. 

U slučaju pojave simptoma nema specifičnog lijeka već se koriste lijekovi za snižavanje temperature i analgetici. Ipak, u slučaju pojave ozbiljnijih simptoma svakako se treba obratiti liječniku, a naročito kod izražene višednevne glavobolje.

KAKO SE ZAŠTITITI? Komarci prenose smrtonosne zarazne bolesti i u Hrvatskoj

Kako su nositelji bolesti ptice, ukoliko građani pronađu uginulu pticu u prirodi trebali bi je odnijeti u veterinarsku službu gdje bi se obdukcijom moglo provjeriti je li zaražena ovim virusom.

Idi na 24sata

Komentari 35

  • NbaFunBoy 07.07.2021.

    ZapNil Soj, odma se cijepiti svi

  • Bruno Of Rivia 07.07.2021.

    Od sada komarci prenose nil-korona virus. Ajmoooo... lockdown i plolicijski sat

  • 06.07.2021.

    Samo je još to falilo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare