To je to što me zanima!

Više neće biti najveća u EU: Vlada će imati 12 ministara?

Ministarstvo turizma ne bi više moglo obavljati samo poslove iz područja turizma, nego bi se najvjerojatnije spojilo s nekim drugim ministarstvom, vjerojatno s Ministarstvom gospodarstva
Vidi originalni članak

Vlada bi mogla u budućnosti značajno smanjiti broj svojih ministarstava, a optimalan broj kojim bi se moglo dobro funkcionirati jest 12, čime bi se Hrvatska napokon mogla odmaknuti od neslavne liste rekordera u EU po broju ministarstava, doznaje Jutarnji list.

Ministarstvo uprave, naime, prošli je tjedan u javnu raspravu uputilo novi prijedlog Zakona o sustavu državne uprave u kojem se, kako smo otkrili, prvi put spominje mogućnost manjeg broja ministarstava.

Ne toliko izravno, nego je izmijenjen postojeći članak zakona koji definira rad ministarstava na način da više ne stoji kako se “ministarstva ustrojavaju za obavljanje poslova državne uprave u jednom ili više upravnih područja”, nego se u novom prijedlogu navodi u članku 55. stavku 1. da se “ustrojavaju za obavljanje poslova državne uprave u više upravnih područja”. U stavku 2. također se navodi da se u sastavu ministarstva ustrojavaju najmanje dvije upravne organizacije.

To je praktički prvi korak prema spajanju nekih ministarstava ili pretvaranju nekih od njih u upravne organizacije u nekom drugom ministarstvu jer, primjerice, Ministarstvo turizma ne bi više moglo obavljati samo poslove iz područja turizma, nego bi se najvjerojatnije spojilo s nekim drugim ministarstvom, vjerojatno s Ministarstvom gospodarstva. Optimalan broj ministarstava koji spominju neki naši sugovornici jest s 20 na 12, što bi doista predstavljalo radikalno smanjenje od čak 40 posto.

Idi na 24sata

Komentari 56

  • pčela 26.02.2019.

    Lažovi kakve svijet nije vidio.

  • 26.02.2019.

    Nije problem u broju ministarstava, već je problem u velikom broju nemoralnih i korumpiranih ljudi, a tu je i problem pravne neučinkovitosti. Čak je i bolje imati više ministarstava. Lakše bi se Hrvatska gospodarski i demografski razvijala. Zašto ukidati škole, ambulante, pošte i banke u malim mjestima? Neka ljudi rade, neka pružaju usluge mještanima, neka primaju plaću ... Spajati ministarstva, poduzeća, bolnice ... zar samo za to da menadžeri, direktori, upravitelji, tajkuni ... imaju veće milijunske prihode?

  • Anonimus6666 26.02.2019.

    Da li samo ja citam ovo ispravno ili .... Dakle ukinut ce ministarsvo turizma, recimo, i onda ce zapravo sve ljude iz tog ministarstva uliti u ministarstvo gospodarstva (treba sav taj posao napraviti), naravno posto ce postojati samo jedan ministar morat ce imati barem dva zamjenika jedan ce biti za gospodarstvo, a drugi za turizam. Uz to novi zakon o zaposljavnju u drzavnoj upravi koji omogucava zaposljavanje "na odredjeno" vrijeme tj dok traje ministar. Zasto imam osjecaj da ide novi val zaposljavanja uhljeba!

Komentiraj...
Vidi sve komentare