To je to što me zanima!

'Vjerujem da će se opet naći rješenje za dug veledrogerija'

Istaknuo je kako troškovi za zdravstvo svugdje u svijetu rastu prosječno 5-10 posto godišnje zbog napretka koji nosi suvremena medicina i nove terapije, koje se želi omogućiti i hrvatskim pacijentima
Vidi originalni članak

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu kako vjeruje da će se, kao i uvijek dosad, pronaći rješenje za pokriće dugova veledrogerijama, te istaknuo kako im je u posljednjih godinu i pol dana, za isporučene lijekove i medicinski materijal isplaćena 1,8 milijarda kuna duga.

"Vlada je naslijedila dug od 8 milijardi kuna s kojim se sve vrijeme mučimo. Uvijek smo iznalazili rješenja te smo veledrogerijama u zadnju godinu i pol, iz sredstava proračuna a ne zaduživanjem države, platili negdje 1,8 milijardu kuna. Vjerujem da ćemo i sada naći rješenje za dugove koji idu prema tisuću dana", rekao je Kujundžić ispred Banskih dvora.

Istaknuo je kako troškovi za zdravstvo svugdje u svijetu rastu prosječno 5-10 posto godišnje zbog napretka koji nosi suvremena medicina i nove terapije, koje se želi omogućiti i hrvatskim pacijentima.

Lijekovi će i dalje biti dostavljani bolnicama, a sav će dug biti plaćen veledrogerijama određenom dinamikom, rekao je Kujundžić uoči sastanka s ministrom financija o tome problemu.

HUP-ova Koordinacija veledrogerija upozorila je u ponedjeljak da će biti obustavljena isporuka lijekova i medicinskog materijala bolnicama ako se s Vladom ne pronađe rješenje za sanaciju duga bolnica prema veledrogerijama, koji iznosi oko dvije milijarde kuna i svakog se mjeseca povećava za dodatnih 150 milijuna kuna.

Upitan što se može napraviti kako liječenje, kao u slučaju dvogodišnje Mile Rončević, ne bi ovisilo isključivo dobroj volji građana, Kujundžić je odgovorio kako zdravstveno osiguranje nigdje u svijetu ne pokriva troškove eksperimentalnog liječenja te da zdravstveni sustav čini sve u granicama naših mogućnosti, pa je tako fond za skupe lijekove HZZO-a u godinu dana povećan sa 700 na 1,4 milijarde kuna.

 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • MarijanGrdašić 04.04.2019.

    Nastavlja se tradicija neplaćanja, država i dalje ostaje najveći dužnik, u konačnici Veledrogerije bi trebale tužiti dužnike i tražiti ovrhu... i ne isporučivati lijekove dok se dug ne svede na nulu. Međutim ne žele iz ljudskih razloga, upravo je smiješno da upravo veledrogerije brinu više za pacijente negoli država koja se sveudilj trudi što više tih pacijenata ubiti nemarom.

  • 04.04.2019.

    Ovaj ministar je nesposoban voditi i seosku farmu . Na farmi bi sve živine pokrepali , a ljudi umirali . Taj ministar će zabiti i zadnji čavao na lijes Hrvatskog zdravstva .

  • prokurator 03.04.2019.

    ministar iz pakla. u 28 godina je bilo zaista svakakvih, ali niti jedan se nije mogao pohvaliti sa tolikim brojem umrlih u svojem resoru.

Komentiraj...
Vidi sve komentare