To je to što me zanima!

Vlada male proizvođače jakih alkoholnih pića oslobađa od obveze plaćanja trošarine

To se odnosi na one koji godišnje od voća proizvedu do 50 litara jakog alkoholnog pića i koriste ga za vlastitu potrošnju ili potrošnju članova svoga kućanstva ili svojih gostiju, pojasnio je državni tajnik Čuraj
Vidi originalni članak

Vlada je na sjednici izmijenila Zakona o trošarinama kako bi ga uskladila s direktivama EU, što će, kako je rekao državni tajnik Ministarstva financija Stjepan Čuraj, dovesti do administrativnog rasterećenja gospodarstvenika u razmjeni roba s gospodarstvenicima drugim europskih zemalja. 

Najznačajnija predložena izmjena odnosi se na oslobađanje od obaveze plaćanja trošarina za male proizvođače jakih alkoholnih pića. To se odnosi na one koji godišnje od voća proizvedu do 50 litara jakog alkoholnog pića i koriste ga za vlastitu potrošnju ili potrošnju članova svoga kućanstva ili svojih gostiju.

IGRE GLUHOG TELEFONA Država kaže da može pomoći intervenirati u cijenu goriva, pa što se onda još točno čeka?

- Ovim izmjenama se za male proizvođače jakih alkoholnih pića ukida obaveza plaćanja trošarine, a to je trenutni prihod proračuna od oko pet milijuna kuna godišnje. Uz financijski učinak, tu je i administrativno rasterećenje proizvođača i carinske uprave - istaknuo je Čuraj dodavši kako se pozitivni učinci oslobađanja od plaćanja trošarina reflektiraju i na opstojnost tradicionalne proizvodnje voćnih rakija u seoskim domaćinstvima, kao i na pojednostavljenje trošarinskih procedura s registriranim obveznicima.

Trenutno su u Hrvatskoj, istaknuo je, registrirana 38.374 takva mala proizvođača.

Naveo je i kako se uvodi novi institut "samostalni mali proizvođač ostalih pića koja se dobivaju vrenjem", "samostalni mali proizvođač međuproizvoda" i "samostalni mali proizvođač vina", uz mogućnost primjene snižene visine trošarine u iznosu od 50 posto nacionalne propisane visine.

HAJDUKOVIĆ UZVRAĆA PREMIJERU: 'E, pa ja podsjećam da je u ovoj fenomenalnoj zemlji HDZ itekako koruptivna stranka'

- Cilj je da se podigne razina konkurentnosti kada isporučuju alkoholna pića u druge zemlje članice EU-a - rekao je Čuraj.

Uvodi se i oslobođenje od plaćanja trošarina na alkohol kada se upotrebljava u proizvodnji veterinarsko-medicinskih proizvoda ili u proizvodnji dodataka prehrani, koje bi se odnosilo primarno na proizvođače tinkture propolisa (pčelare) te druge proizvođače dodataka prehrani, koji trenutno plaćaju trošarinu na kupljeni alkohol koji koriste.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • Prva proleterska_1_1 24.10.2021.

    50 litara ????? za osobnu potrošnju ??? Pa to je 4 litra na mjesec !!  U susjednoj zemlji je to brojka 15 litara ne na osobu , nego na nositelja poljoprivredne djelatnosti ako ima i voćke  !

  • 2 x general 21.10.2021.

    ovaj čuraj je zlo sam sebi

  • jožek2 21.10.2021.

    Možeš mislit kako su ti mali proizvođači rakije sad sretni , oslobodili ih trošarine na kotao od 100. kn. i sad seljaci od sreće skaču po krovovima kuća.

Komentiraj...
Vidi sve komentare