To je to što me zanima!

'Vlada mora otpisati porez i dati 5000 kuna po zaposlenom'

To tražimo radi očuvanja normalnog života i poslovanja onih koji bi u suprotnom bankrotirali ili osobno financijski i životno propali, poručio je predsjednik HGK Luka Burilović
Vidi originalni članak

Kako vrijeme odmiče, mjere borbe protiv korona virusa postaju sve rigoroznije, a gospodarstvo sve pogođenije, sve više institucija i udruga šalje Vladi poruku: Hvala, ali vaše mjere pomoći nisu dovoljne. I Hrvatska gospodarska komora je poslala priopćenje u kojem traži oslobađanje poreza i doprinosa pogođene tvrtke kao dio mjera. Hrvatska udruga poslodavaca i Glas Poduzetnika traže isto. Vlada najavljuje proširenje mjera, ali zasad one još nisu gotove i ne znaju se detalji. Premijer Andrej Plenković je danas rekao da će kriza biti gora nego ona iz 2008. godine.

PODUZETNICI U ŠOKU: 'Kriteriji za odgodu poreza su gori nego što smo mislili...'

- Pozdravljamo prvi paket mjera Vlade za pomoć gospodarstvu, u čijoj smo pripremi aktivno sudjelovali, a u skladu sa zahtjevima naših članica, HGK za drugi val mjera pomoći gospodarstvu predlaže oslobađanje tvrtki u problemima svih tereta i davanja prema institucijama – od doprinosa i poreza na plaće do članarina, što smo mi već napravili. Dakle, oslobađanje, a ne odgoda -  poručio  je predsjednik HGK Luka Burilović.

Naglasio je kako ova kriza, za razliku od prošle, zahtjeva potrošnju i poticanje potrošnje umjesto mjera štednje.

VIDEO: PLENKOVIĆ I MINISTRI UŽIVO 'Ova kriza će biti teža nego što je bila ona 2008. godine'

- Upravo u tom smislu treba u što većoj mjeri iskoristiti sredstva fondova EU, uz trenutno puno veću fleksibilnost Europske komisije. U tom kontekstu i Vlada treba razmisliti o dodatnom naporu i podizanju pokrivanje troškova plaće na 5000 kuna neto po zaposlenom u pogođenim tvrtkama - smatra Burilović, dodavši kako Komora i od banaka traži moratorij na sve kredite obaveze onih pogođenih fizičkih i pravnih osoba, u razdoblju od minimalno 6 mjeseci, bez naplate naknada i kamata.

- Ovo tražimo radi očuvanja normalnog života i poslovanja onih koji bi u suprotnom bankrotirali ili osobno financijski i životno propali - , zaključio je Burilović.

Idi na 24sata

Komentari 170

  • 26.03.2020.

    Nije mi jasno,kako ti tzv.poduzetnici koji rade dobro i imaju para,nakon 10 dana nerada proglase bankrot.,pa zamislite kako je onda večini Hrvata koji rade za crkavicu.

  • ~istina~ 26.03.2020.

    Nezaposleni nek crknu....narocita sad kad nikakve šanse nema da se zaposle makar sezonski....

  • bizumbazum 25.03.2020.

    VRLO GRUBA RAČUNICA USA Zasad alocira 4 - 6000 mlrd dollara cca 1500 - 2000 USA $ po stanovniku - jednokratna injekcija + brojne olakšice subvencije oslobođenja itd BRD Zasad alocira 120 mlrd € - cca 1500 € po stanovniku - jednokratna injekcija + brojne olakšice subvencije oslobođenja itd HR Navodno alocira 4 mlrd € - (kroz pozajmice i odgode 90%) Procjena injektiranog novca : na 300 000 zahtjeva cca 1 mlrd kn od kojih se 450 mil vraća u proračun kroz poreze i doprinose. cca 150 € - 200 € podjeljeno na 3 mjeseca cca 70€ mjesečno po stanovniku.

Komentiraj...
Vidi sve komentare