To je to što me zanima!

Vladajući odbili oporbu da im na saslušanje dođe Beroš: 'A onda idemo dalje, opoziv je na stolu'

Sedam lijevo-liberalnih klubova tražilo je na Odboru za zdravstvo da pozovu ministra Vilija Beroša na razgovor kako bi im odgovorio na niz pitanja o problemima koji guše zdravstvo. Ali ništa od toga
Vidi originalni članak

Danas je vladajuća većina odbila pozvati ministra Beroša na saslušanje kako bi odgovorio na važna pitanja vezana uz zdravstvenu zaštitu. A najtragičnije je da nisu bili u stanju izgovoriti niti jednu jedinu rečenicu u obranu svojeg stava zbog čega ne bi trebao doći pred Sabor i odgovarati na pitanja koja su brojna. Ali javnost odgovore na njih neće čuti, poručio je šef SDP-a Peđa Grbin nakon što su HDZ i njegovi partneri odbili prijedlog sedam lijevo-liberalnih klubova da se na Odbor za zdravstvo dovede ministar Vili Beroš, koji je pod teretom niza afera, a zdravstvo pod teretom niza problema. Tema koja se posljednjih dana nakon slučaja trudnice Mirele Čavajde otvorila je i provedba Zakona o pobačaju, kao i visok postotak liječnika s prizivom savjesti.

SAMOVOLJA I NAMETANJE U uređenim državama zakoni se poštuju. Što god mislili o njima

- Javno saslušanje prikladan je način razrješenja tih pitanja jer se pruža mogućnost izravnog odgovaranja, ali i davanja pojašnjenja bez glasanja ili donošenja zaključaka - istaknuo je Grbin. 

'Opoziv je definitivno na stolu'

Obzirom da su odbili da dođe na saslušanje, oporba će vjerojatno, kako su i najavili prošlog tjedna, ići onda u njegov opoziv. 

- Opoziv je definitivno na stolu, ali razgovarat ćemo u danima pred nama s kolegama iz oporbe i kada se dogovorimo o sljedećem koraku ćemo vas obavijestiti - poručio je. 

Zbog ove situacije ogorčen je i Socijaldemokrat Davorko Vidović. 

'POSTOJE I DRUGA POSTUPANJA' Beroš o aferi koju su otkrila 24sata i nestanku lijekova od 2 mil. kuna: 'To je neoprostivo!'

- Ja kao član tog Odbora, ali i kao potpredsjednik Sabora želim upozoriti na nešto što je već vidljivo, a može postati i jako maligno ukoliko na to ne reagiramo. Hrvatska je zemlja u kojoj je Ustavom zajamčena parlamentarna demokracija, a zastupnici HDZ-a koji čine većinu Odbora odbili su ustavno pravo nama zastupnicima i uskratili su pravo da čujemo prvu osobu zdravstva i da nam se očituje o problemima o kojima govori čitava ova zemlja - poručio je naglasivši kako oporba ovim prijedlogom nije tražila smjenu ministra nego samo da dođe pred članove Odbora kako bi porazgovarali o svim problemima koji guše zdravstvo. 

HDZ i partneri, dodao je, pokazali su prijezir prema Ustavu i Poslovniku Sabora.

'Ovo je neprihvatljiva praksa i ozbiljan problem'

- Ovo je neprihvatljiva praksa i ozbiljan problem. Štofa, materijala da se ide u opoziv je napretek, sustav doslovno u svim aspektima grca u problemima, od činjenice da svake godine rebalansom proračuna moramo upumpavati milijarde kuna, do onoga da je građanima uskraćeno elementarno pravo na zaštitu koja im je zajamčena i Ustavom i zakonima. Nažalost, ne samo da saborski zastupnici većine ne poštuju parlament nego i Vlada nedonošenjem zakona i to je vrlo opasna situacija - naglasio je. 
Hrvatska, dodao je, polako postaje zemlja bezakonja.

-  Žalim za vremenima kada smo aplicirali za članstvo u EU, onda su se barem fingirala, ako ne dosljedno provodila pravila koja vrijede u uređenim normalnim zemljama - poručio je Vidović.

OTKRIĆE EXPRESSA Ministarstvo šalje inspekciju na Sv. Duh nakon našeg otkrića o nestanku lijekova od 2 mil. kn

Predsjednica Odbora, Renata Sabljar Dračevac (Socijaldemokrati) ukazala je na probleme s kojima se kao Odbor cijelo vrijeme suočavaju. 

- Saborski odbor za zdravstvo ima svoju funkciju u Saboru, mi na sjednice pozivamo predstavnike Ministarstva, oni nam se povremeno ne odazivaju, ali nam jako rijetko daju odgovore na pitanja koja smo postavili. 26. siječnja je održan okrugli stol s temom reforme zdravstva na kojoj je državni tajnik Dulibić jasno rekao da ne možemo imati kao Odbor nikakve informacije o reformi, a da ako želimo nešto znati o tome da se priključimo vladajućima - istaknula je. 
 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • čimbenik 28.05.2022.

    Od kada ne prima naknadu za odvojeni život od bake, tetke ... sve je češće u medijima sa "konstruktivnim rješenjima" za boljitak građanki i građana, članica i članova!

  • 26.05.2022.

    Beroš da ima i najmanje morala, karaktera i obraza već bi sam odavno dao neopozivu ostavku. Ali sve takve štiti veliki vladar pa imamo to, ovo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare