To je to što me zanima!

Novi način obrane: Vatrogasci su isušili dio Korane u Karlovcu

Na teren je izašlo 15 vatrogasaca sa tri čamca, tri teretna vozila, navalnim vozilom i traktorom viličarem. Postavili su brane, odnosno plastificirane poliesterne cijevi
Vidi originalni članak

Ovih sto metara brane postavili smo za sat vremena, a da smo nosili vreće s pijeskom trebao bi nam cijeli dan, rekao je Miroslav Rade, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Karlovca. Oduševljen je poznatim danskim sustavom za obranu od poplava "vodom protiv vode" kojeg su prezentirali na karlovačkoj rijeci Korani. Na teren je izašlo 15 vatrogasaca sa tri čamca, tri teretna vozila, navalnim vozilom i traktorom viličarem. Postavili su brane, odnosno plastificirane poliesterne cijevi koje se napune vodom i štite prostor od daljnjeg nadiranja vode. Cijevi su promjera 125 centimetara i mogu zadržati vodu do visine od 80 centimetara. 


- Radi se o danskom patentu. Ove su cijevi napravili od tankog materijala koji je čvrst, siguran i otporan na oštećenja, puno bolji od gumenih koji su se do sada koristili - rekao je Rade.

Nakon isušivanja Korane na prezentaciji, razina vode pala je za 40 centimetara i nije bilo daljnjeg prodora vode. Na taj su način vatrogasci pokazali uspješnost cijelog projekta. 

- Na državi je sada da razmotri projekt i odluči je li Hrvatskoj to potrebno - zaključio je Rade. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Yassa 21.03.2017.

    odmah kupiti bar 20 km tih cijevi zlu netrebale

  • Bella Enna 21.03.2017.

    Najljepši grad na svijetu... :-*

  • jo2hn8ny 21.03.2017.

    Ova mi je najdraža : " ... Na državi je sada da razmotri projekt i odluči je li Hrvatskoj to potrebno ... " Nemaju oni što razmatrati nego odmah krenuti u nabavu tog sustava za sva rizična mjesta u Republici Hrvatskoj.

Komentiraj...
Vidi sve komentare