To je to što me zanima!

Vojna potrošnja 2019. porasla, ali pandemija će biti kočnica...

Globalna vojna potrošnja porasla je u 2019. godini na najvišu razinu u tri desetljeća, a najviše su za tu namjenu izdvajali SAD, Kina i Indija, izvijestio je u ponedjeljak švedski istraživački institut
Vidi originalni članak

Ukupno je prošle godine za vojne potrebe utrošeno 19.100 milijardi dolara, što predstavlja povećanje za 3,6 posto u odnosu na godinu ranije, izračunao je Stockholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI).

Vojna potrošnja uključuje plaće, troškove operacija, nabavu oružja i opreme, te troškove istraživanja i razvoja a u institutu navode i da su pronašli relevantne podatke za 150 od 169 zemalja koje su analizirali.

Najviše je novca za vojsku izdvojio SAD, ukupno 732 milijarde dolara, što odgovara 38 posto globalne potrošnje.

Potrošnju drugoplasirane Kine u SIPRI-ju procjenjuju na 261 milijardu dolara, s udjelom u globalnoj potrošnji od 14 posto.

U SIPRI-ju ističu da su prvi puta dvije azijske države, Kina i Indija, bile među tri vodeće države u svijetu po izdvajanjima za vojnu namjenu.

Njemačka vojna potrošnja porasla je 10 posto, najviše među 10 zemalja na vrhu ljestvice, dosegnuvši 49,3 milijarde dolara, navodi agencija dpa.

U SIPRI-ju također procjenjuju je globalna vojna potrošnja prošle godine vjerojatno dosegnula vrhunac i da će je većina država biti prisiljena smanjiti zbog ogromnog gospodarskog pada uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare