To je to što me zanima!

Vojni analitičar: 'Vrlo je teško očekivati kad i kako bi Ukrajinci mogli ići u napadne operacije'

Ruske snage nisu naišle na ono što se očekivalo. Očekivali su slab otpor razjedinjenog ukrajinskog naroda i snaga. Očekivali su ono što se dogodilo 2014. godine, rekao je Marinko Ogorec
Vidi originalni članak

Vojni analitičar Marinko Ogorec u studiju 24sata komentirao je današnju Putinovu paradu.

POGLEDAJTE EMISIJU:

Putin nije objavio rat niti mobilizaciju vojnika, na upit znači li to da je uvjeren u pobjedu, analitičar kaže kako to nije bio opcija.

- Mislim da je sam ton njegovog govora i cijela situacija je vrlo umjereno napravljena sa određenim oblicima zahvale dosadašnjem trudu vojnicima, dosadašnjem angažmanu vojnog osoblja. Pobjede i nekakve radikalne stvari i inače ne može se očekivati u ovakvim govorima, a pogotovo ne u ovakvim trenutcima. To nije bilo za očekivati da će biti nešto bombastično, radikalno... to su prigodni govori gdje nema mjesta nekim velikim ozbiljnim događanjima - kazao je Ogorec.

Dodao je kako većina ruskog oružja nije još upotrebljeno u Ukrajini. 

- Činjenica je da vođenje, zapovijedanje, određene taktičke odluke na terenu, aktivnosti pojedinih vojnih formacija definitivno nisu bile onakve kakve bi trebale biti i kakve se očekuju u suvremenom vođenju ratnih sukobljavanja. Tako da cijeli taj niz događanja pokazao je da jednostavno ruske snage nisu naišle na ono što se očekivalo. Očekivali su slab otpor razjedinjenog ukrajinskog naroda i snaga. Očekivali su ono što se dogodilo 2014. godine. Međutim, Ukrajinci su se redefinirali i reorganizirali, shvatili o čemu se radi i itekako se dobro suprotstavili u ovom segmentu - rekao je te dodao da je sve to rezultat ovoga što sada gledamo.

'RUSI NEĆE STATI' Kotromanović: 'Otišao bih u Kijev da sam na Milanovićevom mjestu, ali prije Plenkovića'

Komentirao je i to kako na paradi nisu bili zrakoplovi.

- Oni lete u vrlo uskoj formaciji, blisko jedan do drugoga, nisko iznad prostora koji je pun ljudi. Drugim riječima to je vrlo osjetljiva situacija za bilo kojeg letača i situacija te moraju se napraviti idealni uvjeti da bi se takva operacija izvela bez nekakvih ozbiljnijih problema - rekao je te dodao kako su se već takve situacije događale.

Otkrio je i što možemo očekivati od ruske vojske u narednim tjednima.

- Zavisi kako se upotrebljava i koristi, činjenica je da će se rat nastaviti dalje sa većim ili slabijim intenzitetom, zavisi od stanja na terenu. Ruska vojska definitivno sudjeluje u takvim operacijama, nisam siguran da je njihova motivacija dovoljna da bi uspješno realizirali te zadaće za razliku od Ukrajine koja je znatno veća. Naravno, radi se o klasičnom sindromu osobe koja napada tuđi teritorij i zna da je u krivu te osobe koja brani svoj i zna da je u pravu - govori.

SLANJE BRZE POMOĆI Joe Biden reaktivirao zakon o vojnoj pomoći iz Drugog svjetskog rata zbog Ukrajine

Ukrajina koristi oružje onako kako pristiže na najučinkovitiji način, rekao je.

- Za sada dobivaju znatne količine defenzivnog oružja koje služi za obranu i pokazuje se da su jako dobri u obrani. Obrambene operacije izvode jako učinkovito i jako dobro. Za napadne operacije trebalo bi im ofenzivno oružje koje im Zapad za sad još nije isporučio, koliko znamo iz medija, i ne isporučuje im u dogledno vrijeme. Ako se netko odluči na napadne operacije, onda mora ostvariti i prednost u zračnom prostoru, Ukrajinci ga za sada nemaju. Vrlo teško je očekivati kada i na koji način bi Ukrajinci mogli prijeći u napadne operacije - zaključio je.

BEZ SPEKTAKLA U MOSKVI Stručnjaci: Putin se neće povući, to bi za njega bio politički kraj. Zapadu je poslao bitnu poruku

Idi na 24sata

Komentari 51

  • 14.05.2022.

    nikada jer lova Im kamionima stize,a vole je vise nego mi hrvati

  • Covid1945 13.05.2022.

    Sad sam sretan sto nisam imao dovoljno bodova za upis u srednju skolu za vojnog analiticara vec sam morao zavrsiti za automehanicara. Iskreno neznam da li bih mogao ovako dobro analizirati ratove.

  • Firefox_1 11.05.2022.

    Gdje li samo nalaze te silne " analiticare ". Pitam se da li ti ljudi stvarno nemaju pojma ili nesmiju biti objektivni.

Komentiraj...
Vidi sve komentare