To je to što me zanima!

Vraneš: Zabrinjavaju nas novi sojevi, jako su infektivni. Svaki peti se zarazi britanskim sojem

Profesorica Jasmina Vraneš iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" objasnila je kako bi novi sojevi virusa mogli izbjeći učinak cijepljenja te da se britanski već jako proširio
Vidi originalni članak

Za sada su u Hrvatskoj potvrđena sva slučaja južnoafričkog soja korona virusa. Profesorica Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" rekla je kako najkasnije do srijede očekuju potvrdu još jednog slučaja. 

- Riječ je o importiranim slučajevima i sva tri putnika su došla iz Zanzibara, rekla je Vraneš - rekla je Vraneš u Dnevniku HTV-a i dodala kako pomno nadziru i njihove kontakte. 

OTKRILI GA KOD DVIJE PACIJENTICE Južnoafrički soj je u Hrvatskoj: 'Postoji vjerojatnost da je nešto otporniji na postojeća cjepiva'

Objasnila je kako ih novi sojevi zabrinjavaju. Brazilski, južnoafrički i britanski soj su vrlo infektivni i lakše se šire u populaciji. 

Rekla je i kako ih južnoafrička i brazilska varijanta zabrinjavaju tim više što mogu izbjeći učinku cijepljenja i učinku monoklonskih protutijela, odnosno davanju hiperimunog seruma, koji posebno pomaže starijim osobama i osobama koje imaju komorbiditet. 

Što se britanske varijante tiče, Vraneš je rekla kako je ona u Hrvatskoj na razini od oko 20 posto. U svijetu je toliko raširena da ljudi "govore o pandemiji unutar pandemije". 

ZARAŽEN LIJEČNIK U Sloveniji potvrđen prvi slučaj zaraze južnoafričkim sojem

Objasnila je kako su u NZJZ-u nasumično uz pomoć PCR testa detektirali dvije karakteristične mutacije koje se kod novih varijanti mogu uočiti kao tipične te da je u Zagrebu već oko 25 posto učestalost britanske varijante. 

Poručila je kako postoji puno varijanti, a virus neprestano mutira. 

- Brojne mutacije su opisane i brojne različite varijacije virusa cirkuliraju. Značajne su ove tri zato što su hiperinfektivne, zato što se strašno šire, puno brže nego ona originalna varijanta - rekla je.

Idi na 24sata

Komentari 80

  • Stjepan Kus 28.02.2021.

    I tvoje du diplome izbosne...?

  • cromAn_6 28.02.2021.

    Još je i ta nedostajala!

  • arwin 28.02.2021.

    Jbte...ovi su stalno zabrinuti. I za to su masno plaćeni. Plaše ljude s prehladom za koju su kao našli cjepivo ali svaki dan dolazi neki novi soj pa se treba cijepiti ponovo i ponovo i ponovo....A oni zabrinuti a plača ide....genijalno! U Africi gdje nema "zabrinutih" nema ni korone.

Komentiraj...
Vidi sve komentare