Obavijesti

News

Komentari 200

Južnoafrički soj je u Hrvatskoj: 'Postoji vjerojatnost da je nešto otporniji na postojeća cjepiva'

Južnoafrički soj je u Hrvatskoj: 'Postoji vjerojatnost da je nešto otporniji na postojeća cjepiva'

U Hrvatskoj su zabilježeni prvi slučajevi zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa, doznaje N1. Radi se o mutaciji Covid19 koja nije zarazna kao britanski soj, ali može biti otpornija na cjepiva

VIDEO

Južnoafrički soj koronavirusa stigao je u Hrvatsku. Zabilježena su dva slučaja zaraze tim sojem koronavirusa, piše N1. Pronašli su ih kod dvije pacijentice. Također u Hrvatskoj bilježe i porast zaraženih britanskim sojem koji se brže širi.

Što je južnoafrički soj korone?

- Kod južnoafričke varijente uočeno da je postoje mutacije koje pojačavaju vjerojatnost da taj soj izbjegava imunološki odgovor i to tako da ili smanjuje djelovanje cjepiva ili da se čovjek koji je prebolio koronu opet može zaraziti ako je u pitanju taj južnoafrički sloj - rekla je za N1 Goranka Petrović, epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Jučer smo dobili rezultate sekvencioniranja onih uzoraka koje smo poslali u Europski centar za kontrolu bolesti. Od 300 uzoraka čiji su rezultati pristigli, 60 je bilo pozitivno na britanski soj što je 20% pozitivnih uzoraka. To je prilično veliki postotak. Također je potvrđena i južnoafrička varijanta u dvije osobe koje su se vratile iz Afrika iz Zanzibara”, rekla je Petrović za N1.

Beroš nam je rekao da je jedna zaražena doputovala u Hrvatsku, a druga se u Hrvatskoj zarazila. 

- Bile su u karanteni pa nije došlo do širenja - rekao nam je ministar Beroš.

Mutacija  N501Y

Virus konstantno mutira i mijenja se kako bi izbjegao imunološku obranu tijela.

Većina tih kopija ne uspije, ali ponekad se stvori novi soj koji može biti otporniji na postojeća cjepiva. Znastvenici misle da je to južnoafrički soj i počeli su poboljšavati AstraZenecino cjepivo jer neka istraživanja pokazuju da zajedno s drugim cjepivima nešto lošije štite od tog soja koronavirusa.

No ono što je najbitnije, i dalje štite od teškog oblika bolesti. 

U Sloveniji potvrđen prvi slučaj zaraze južnoafričkim sojem
U Sloveniji potvrđen prvi slučaj zaraze južnoafričkim sojem

Nema dokaza da južnoafrički soj uzrokuje teža oboljenja od ostalih sojeva. No postoji strah da se širi nešto brže i da postojeća cjepiva nisu dovoljno učinkovita protiv njih.

Mutacija koju su znanstvenici otkrili u južnoafričkom soju i azvali N501Y je nešto zaraznija i lakše se širi, a druga mutacija E484K moguće izbjegava čovjekov imunološki odgovor na virus, piše BBC.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 200
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.