To je to što me zanima!

Vratite religijski program, to je kršenje ugovora s Vatikanom

Goran Radman ukinuo je religijsku redakciju i formirao Produkcijski odjel Kultura, umjetnost, religija, a crkva smatra da je to kršenje Sporazuma iz 2000. godine
Vidi originalni članak

Katolička crkva nezadovoljna je uređivačkom i kadrovskom politikom koja se vodi na HTV-u. Biskupi su uputili neformalnu poruku Goranu Radmanu. 

- Ako HRT vrlo brzo ne obnovi rad redakcije Religijskog programa, Katolička crkva će smatrati da se u pitanje dovodi važan segment međudržavnog Ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice - rekli su. Biskupi su već izrazili zabrinutost 'zbog dokidanja autonomije Religijskog programa na HTV-u koja je zajamčena Sporazumom koji su potpisali HRT i HBK'. Prema sporazumu iz srpnja 2000. godine, u vrijeme Franje Tuđmana, Hrvatska je, između ostalog, osigurala pravo da crkvene strukture utječu na religijski program koji se emitira na javnoj televiziji. 

Radman je ukinuo religijsku redakciju i formirao Produkcijski odjel Kultura, umjetnost, religija na čelu s Vlatkom Kolarović. Dosadašnji urednik Mario Raguž pokušao se suprotstaviti, ali uzalud, piše Jutarnji list

Ako Radman ne odustane od svojih odluka BK će službeno istupiti sa stajalištem da je prekršen Sporazum HRT - HBK, a u širem smislu i ugovor Hrvatske i Svete Stolice. 

Na HRT-u su rekli kako pripremaju novi ugovor s HBK-om te tvrde kako ništa nisu ukinuli već samo spojili, a to nije kršenje Sporazuma. 

Idi na 24sata

Komentari 417

  • dal 22.07.2013.

    Usput...Večernji list, ''friški članak'': http://www.vecernji.hr/vijesti/vatikan-biskupima-prestanite-se-sukobljavati-milanovicem-clanak-587356 Dakle, i ''šefovi'' su im dali po prstima. Što je puno - puno je. Istina...''šefovima'' nije u interesu ovakav otvoreni sukob, koliko su ''ludi'' ovi na vlasti, mogli bi u reviziju Ugovora, a onda je ''kuku-lele''...Možda su oni ( umjesto Bozanića ) shvatili da je ''90%'' katolika u Hrvatskoj izabralo ''lijevu'' vlast. Ili da nema baš 90% katolika u Hrvatskoj. Ali, dok to Bozaniću dođe go glave....

  • dal 22.07.2013.

    Ovo nema smisla...Čitam komentare ''pro'' i ''kontra''...na kraju se obvezatno sve svede na ''lijeve'' i ''desne''...Ali, to je već hrvatski usud, nema tu pomoći. Muči me samo...kako previše ljudi, pored zdravih očiju ne mogu odijelit dobro od lošeg? P taman se radilo i o crkvi, popvima? Ili...HDZ-u, ''lijevima'', svejedno...Bože moj dragi, ako nešto ne VALJA, treba reć: '' To ne valja!'', ma od koga dolazilo...Također, imam ''neku godinu'', sjećam se i nekih drugih vremena kad su govorili : ''Nema Boga'', ja sam išao u crkvu. Sad kad mi govore: ''Ti si Hrvat ''morao'' bi ići u crkvu!'' - ja ne idem. Jednostavno ne trpim žice, ograde, nametanje ( zapovijedanje!) mišljenja, a ono, što zaista jest glavni problem u Hrvata je - tuke u magli. Ako je s oltara - ispravno je ( Bog kroz njih progovara, bar tako vole objašnjavat ovcama ). Ako je od HDZ-a - to je Sveto pismo , jer oni su kršćani ( koji tanak argument....). Pa da se dotaknem i ''lijevih'', aktualnih...ništa im ne vjerujem! Kad ćemo ( ako ćemo, uopće ?? ) počet koristit svoju glavu, biti realni, i osudit sve što nevalja, ma odakle dolazilo?

  • BSG75 20.07.2013.

    Nabit im porez kao i u ostalom civiliziranom svijetu. Pa neka zovu na oluje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare