To je to što me zanima!

Vrhovni sud je odobrio prisilnu sterilizaciju majke troje djece

Žena ima lakšu mentalnu retardaciju. Vještak je dokazao da je njezin život ugrožen. Vrhovni sud je odluku donio u osam dana, što je rekordno jer su bili pritisnuti terminom poroda
Vidi originalni članak

Majka troje djece rođena je s lakšom mentalnom retardacijom. Potpuno je lišena poslovne sposobnosti. Oduku o njezinoj prisilnoj sterilizaciji donio je Vrhovni sud 27. prosinca prošle godine, javlja Jutarnji list. 

Sterilizacija podvezivanjem jajovoda bila je planirana za vrijeme poroda 31. prosinca, odnosno odmah nakon rođenja trećeg djeteta. Sud je odluku donio u osam dana, što je rekordno jer su bili pritisnuti terminom poroda. Ovo je prva odluka Vrhovnog suda kojom se u Hrvatskoj odlučuje o prisilnoj sterilizaciji osobe s intelektualnim teškoćama. U ovom slučaju, sud je angažirao vještaka ginekologa koji je dokazao da je ženin život ugrožen porodom. Nakon dva carska reza kod svake žene postoji opasnost od prsnuća maternice na mjestu ožiljaka. 

- To je osjetljiva tema. Puno je toga za razmišljanje, i iz pozicije te mlade žene i iz pozicije njezine majke. Niti jednoj nije lako - rekla je za Jutarnji list Mirjana Jakovčev, predsjednica Saveza udruga osoba s intelektualnim poteškoćama.

Dosad je za sterilizaciju osobe s mentalnom retardacijom bio dovoljan pristanak skrbnika i nije se provodio sudski postupak. Neki smatraju kako je ovo korak unaprijed u zaštiti temeljnih ljudskih prava žena s intelektualnim poteškoćama.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • jelenaZGB 04.01.2017.

    Trebalo ju je sterilizirati davno, nakon prve trudnoće, a možda i prije toga. Razmnožavanje ovakvih osoba treba odmah u startu spriječiti. Šteta što se postupak sterilizacije komplicira...

  • kruno12/ 04.01.2017.

    nije ni trebala radjat al ok

  • Đej 04.01.2017.

    Kad ce se ciganima kod nas to uvest? Bilo bi vrijeme, radanje djecurlije da prose i zive na nasoj grbaci

Komentiraj...
Vidi sve komentare