To je to što me zanima!

Vučić naredio vojsci stanje pripravnosti zbog Kosova

Srbijanski dužnosnici inzistiraju da namjere Prištine nisu sukladne dosad postignutim sporazumima, te da se Kosovo oglušilo o preporuke Bruxellesa i Washingtona
Vidi originalni članak

Vojska Srbije od utorka je 'u stanju pripravnosti' i 'podignuta je razina borbene spremnosti' zbog stanja na Kosovu, izjavio je srbijanski ministar obrane Miloš Vučević, navodeći da je to zapovijed predsjednika Aleksandra Vučića.

Nove napetosti između Beograda i Prištine ponovno su dospjele u prvi plan nakon što je u ponoć u noći na utorak istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu.

Vučević je u gostovanju na TV Happy rekao da se Srbija zalaže za dijalog, ali i da je vojska spremna izvršiti svaki nalog predsjednika Vučića, koji joj je po Ustavu glavni zapovjednik, kako bi zaštitila 'sve građane Srbije, uključujući i Srbe na Kosovu'.

- Srbija je za dijalog. Bolje je tisuću dana pregovarati, nego jedan dan biti rovu - ocijenio je srbijanski ministar obrane, objašnjavajući pojačanu pripravnost Vojske Srbije.

Dao i upozorenje

On je upozorio da kad Srbija govori o miru i stabilnosti, to ne znači da je slaba ili kukavica, jer je njena vojska višestruko jača nego što je bila, ali postupa po nalogu državnog vrha i predsjednika.

Srbijanski dužnosnici inzistiraju da namjere Prištine nisu sukladne dosad postignutim sporazumima, te da se Kosovo oglušilo o preporuke Bruxellesa i Washingtona.

Vlada Kosova je 29. lipnja donijela odluku da se uklone sve pločice izdane u Srbiji za gradove na Kosovu, te da se ta vozila preregistriraju na oznake Republika Kosovo (RKS), a da primjena te odluke započne od 1. kolovoza, što je izazvalo napetosti na sjeveru Kosova, većinski naseljenom Srbima.

Poslije prosvjeda Srba i blokada graničnih prijelaza kosovska vlada je kao novi rok odredila 31. listopada, a prošlog tjedna kosovski Srbi poručili su da će blokirati prometnice ako se to dogodi.

SAD su, u priopćenju State Departmenta od petka, poručile da su 'razočarane i zabrinute' što je kosovska vlada odbila zahtjeve međunarodnih partnera da produlji rok za stupanje na snagu odluke o registarskim tablicama.

Kosovska vlada je, tri dana uoči isteka roka, odlučila da ne odustane od odluke, već da je primjenjuje po fazama, unatoč zahtjevima iz EU-a i SAD-a da se za zamjenom srpskih pločica s RKS (Republika Kosovo) pričeka još idućih 10 mjeseci.

VIDI ZAJEDNIČKU BUDUĆNOST Von der Leyen obećala pomoć Srbiji u energetskoj krizi

Po tome bi odluka trebala stupiti na snagu, no njezina primjena, u smislu kontrole i mogućeg kažnjavanja, odgađa se za siječanj odnosno travanj.

Beograd i Priština u višegodišnjem dijalogu pokušavaju normalizirati odnose.

Posljednjih mjeseci pojačana je diplomatska aktivnost EU-a i SAD-a da pospješe i ubrzaju taj proces koji bi rezultirao međusobno prihvatljivim sporazumom koji Kosovo vidi kao priznanje i članstvo u UN-u i međunarodnim tijelima, dok Beograd odbija priznati neovisnost Kosova proglašenu 2008.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 17

  • TrashTalk 01.11.2022.

    Ne kuzim jel ovaj totalno poludio ? Jel zna on da je Kosovo NATO ?

  • boki21 01.11.2022.

    I on hoće malo novinskog prostora.

  • Pretraživač 01.11.2022.

    Arapska poslovica : Psi laju, a karavane prolaze.

Komentiraj...
Vidi sve komentare