To je to što me zanima!

Vučić: Srbi neće sudjelovati na kosovskim lokalnim izborima

Vučić je rekao da je sigurnosna situacija na Kosovu teška te da nezadovoljstvo kosovskih Srba oko kršenja sporazuma o tablicama doseže vrhunac
Vidi originalni članak

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio je u petak da kosovski Srbi neće sudjelovati na lokalnim izborima 23. travnja i ocijenio da je "sigurnosna situacija na Kosovu teška", a nezadovoljstvo kosovskih Srba zbog kršenja sporazuma o tablicama i drugih sporazuma "doseže vrhunac".

Vučić je poslije sastanka s predstavnicima Srba s Kosova u Beogradu potvrdio da srpski predstavnici neće sudjelovati na lokalnim izborima 23. travnja u četiri općine na sjeveru Kosova, nakon što su tijekom krize potkraj 2022. predstavnici Srba povukli iz kosovskih institucija.

POGLEDAJTE VIDEO Albanci kritiziraju Novaka zbog podrške skandiranju 'Kosovo Srbija' na Zvezdinoj utakmici

Moja ideja je bila da se danas dogovorimo i priopćimo sve stavove, ali to nije bilo moguće i dogovorili smo se da radimo zajedno narednih dana, i s predstavnicima Srpske liste i s predstavnicima naših institucija i naših organa na Kosovu, rekao je Vučić.

On je naglasio da su "i ljudi sa sjevera i s juga" Kosova pokazali "ogroman i bijes i ljutnju" na ponašanje albanskog vodstva u Prištini, ali "i na šutnju međunarodne zajednice".

Srbi sa Kosova istodobno traže i "značajnu i veću podršku države Srbije", rekao je Vučić najavivši zajedničko obraćanje s predstavnicima kosovskih Srba idućeg tjedna.

POTPISALO JE 28 ZASTUPNIKA Desne oporbene stranke digle prijavu protiv Vučića: 'On želi priznati lažnu državu Kosovo'

Beograd i Priština prihvatili su u Bruxellesu europski plan za Kosovo 27. veljače, a potom 18. ožujka u Ohridu i Aneks za provođenje tog sporazuma koji bi trebao dovesti do normalizacije odnosa, praćenje stalnim napetostima i krizama.

Europska unija, uz potporu SAD-a, naglašava da ponuđeni plan kroz usuglašenu implementaciju i zadaće objema stranama, treba postati pravno obvezujući za Srbiju i Kosovo, ali Priština i Beograd različito tumače preuzete obveze.

PREGOVORI BEOGRADA I PRIŠTINE Izvjestiteljica EP-a za Kosovo: ‘Obje strane su krive za spore pregovore i dalje samo otežu'

Posljednji u nizu sastanaka bio je tehnički dijalog 4. travnja u Bruxellesu, gdje je postignut skroman napredak u pogledu usuglašavanja potrage za nestalima.

Istodobno, na Kosovu su nastale nove napetosti različitim tumačenjem ranije postignutog sporazuma o registarskim tablicama, ali i poslije uhićenja nekoliko Srba koje Priština tereti za kaznena djela, a srpska strana to smatra protuzakonitim i novim pritiscima na Srbe.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Čistokrvni gmo free 08.04.2023.

    Najbolje bi bilo da se đoraju za teritorij di žive njihovi građani ali to ne daju oni psihopati iz Davosa jer bi bio mir ovako jedni druge provociraju...🥱

  • ivokap 07.04.2023.

    Najbolje je da se presele u Srbiju pa neka tako prave nerede.

Komentiraj...
Vidi sve komentare