To je to što me zanima!

Washington: Sjeverni tok 2 je mrtav, ne mislimo da će oživjeti

Jedna od sankcija Rusiji bilo je zamrzavanje Sjevernog toka 2, plinovoda između Rusije i Njemačke, koji je trebao udvostručiti pošiljke ruskog plina Njemačkoj
Vidi originalni članak

Kontroverzni plinovod Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke, pogođen mjerama nakon ruske invazije na Ukrajinu, je 'mrtav' i neće se moći 'oživjeti', rekla je u utorak američka dužnosnica.

- Mislim da je Sjeverni tok 2 sada mrtav... to je velik komad metala na dnu mora i ne mislim da će se moći oživjeti- rekla je američka državna podtajnica Victoria Nuland na parlamentarnom saslušanju u utorak.

REAKCIJE Rusija: Zamrzavanje Sjevernog toka 2 nepovratno će naštetiti odnosima s Njemačkom

Rekla je kako smatra da plinovod nikada neće biti stavljen u funkciju.

Sjedinjene Države već se dulje vrijeme protive tom plinovodu za koji su se zalagale Rusija i Njemačka, ocjenjujući da on jača kapacitete Moskve da koristi energetsku opskrbu Europe kao geopolitičko oružje.

Ali s obzirom na to da je projekt bio gotovo u potpunosti završen, te kako bi izbjegao konfrontacije s Berlinom, američki predsjednik Joe Biden odustao je 2021. od sankcija prema njegovim glavnim operaterima.

KONTROVERZNI PLINOVOD Gotovo je! Otpušteni su svi radnici Sjevernoga toka 2

>> Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje 

Odmah nakon ruske invazije Ukrajine 24. veljače, Njemačka je suspendirala Sjeverni tok 2, koji još nije bio počeo raditi, u koordinaciji sa SAD-om.

Nakon toga, njemačko-ruski operater sa sjedištem u Švicarskoj otpustio je svih 106 zaposlenika.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • DeGogi 09.03.2022.

    Washington iz 10.000km udaljenosti odlucuje o buducnosti Njemacke i stime i Europske privrede. "Thank You" Uncle Sam!

  • humels 09.03.2022.

    Sve su to ciljevi amera,bio je njima cilj i sa migrantima, destabilizirati europu,cilj ma je jednostavno europu bacit na koljena.Sad je kod njih gorivo jedan euro,a u Europi dva, što je jedan od velikih dokaza.Nikako mi nije jasno da Europa i njeni visoko pozicionirani ljudi to mogu dopustiti.

  • Noris 09.03.2022.

    To je i bio cilj Amera, da oslabe njemačko gosodarstvo, a Ursula je na platnom spisku Amera

Komentiraj...
Vidi sve komentare