To je to što me zanima!

Xi Jinping stigao u San Francisco i sastat će se s Bidenom: Žele ojačati odnose, kriza trese Kinu

Prvi je to Xijev posjet Sjedinjenim Državama od 2017., kad je u Bijeloj kući bio republikanski predsjednik Donald Trump. Stvari su se podosta promijenile od tada
Vidi originalni članak

Čelnik Kine Xi Jinping u utorak je stigao u San Francisco gdje će sudjelovati na susretu Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) te se sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom

Prvi je to Xijev posjet Sjedinjenim Državama od 2017., kad je u Bijeloj kući bio republikanski predsjednik Donald Trump. Stvari su se podosta promijenile od tada.

Rastuća kineska ekonomija i tzv. 'Kineski san' kako je to Xi nazivao tada, bila je primjer svima. Pandemija je ostavila svoj obol i pet godina kasnije situacija je puno drugačija. 

BBC piše kako je kinesko tržište nekretnina u padu i u ogromnoj kreditnoj krizi. Zbog represije raznih sektora gospodarstva, i poslovna zajednica je u krizi. Strani investitori i tvrtke sele novac iz Kine i traže priliku za ulaganje negdje drugdje. Nezaposlenost mladih ljudi toliko je porasla da više niti nema službenih podataka o tome.

ŽELE I PRISTUP POMOĆI Joe Biden traži od Netanyahua trodnevnu stanku u borbama. Želi napredak u puštanju talaca

Xi će se sastati s Bidenom na tajnoj lokaciji u širem području San Francisca u srijedu ujutro. Bit će to prvi bilateralni susret dvojice čelnika u godinu dana. Vjeruje se kako će jedna od tema bit će zasigurno i rat u Rusiji.

Kineski i američki mediji oprezni su oko očekivanih rezultata sastanka. Susret bi trebao pomoći objema stranama kako bi pojasnili međusobne strateške namjere i spriječili da se moguća razilaženja u stajalištima pretvore u sukobe. Uz to, sastanak bi mogao ojačati bilateralne odnose s obzirom na to da SAD iduće godine ulazi u izborni ciklus.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • zof 15.11.2023.

    30% BDP-a je Kine jeu poslovima izgradnje nekretnina-stanova na domaćem tržištu. 70 % štednje stanovništva je u vlasništvu nekretnina. Zadnjih 20 godina to je bilo najsigurnije i najisplativije ulaganje. Većina stanova je plaćena uzimanjem krdita prije i nego je počela izgradnja. Sad je to tržište u kompletnom kaosu. Samo. jedna od najvećih kompanija koje grade stanove Evergrande je u gubitku od 300 milijardi dolara. A nije jedina. A stanovi koji su plaćeni uzimanjem kredita nikad neće biti izgrađeni.

  • čovik-s-juga 15.11.2023.

    Neka si Xi drži Putina da bi propao što brže !

  • 15.11.2023.

    a amerika je vec odavno otresena… 😂😂😂😂🤷🏽‍♂️

Komentiraj...
Vidi sve komentare